Radar · Inrikes

Hyresgästföreningen: Inför skatteavdrag för hyresgäster

De som bor i hyresrätt missgynnas av den skattepolitik som finns idag, menar Hyresgästföreningen.

Det finns en orättvis skattepolitik som missgynnar hyresgäster jämfört med de som äger sitt boende. Det menar Hyresgästföreningen som nu ställer krav på politikerna att införa ett skatteavdrag bara för hyresgäster.

Ränteavdrag och rotavdrag kan ge tusenlappar tillbaka i plånboken för den som äger sin bostad. Men något motsvarande finns inte för den som hyr sin bostad. Det vill Hyresgästföreningen se till att ändra på. Inför höstens val satsar de på att uppmärksamma politikerna på att det behövs ett öronmärkt skatteavdrag för hyresgäster.

– Hyresgäster är den grupp, om man ser till boendeform, som är mest ekonomiskt marginaliserad. Det är inte mer än rätt att man kompenserar dem på samma sätt som man kompenserar andra grupper i samhället, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, till tidningen Hem och hyra.

Det skatteavdrag de föreslår skulle läggas upp på ett liknande sätt som ränteavdraget i dag är uppbyggt, där du får tillbaka 30 procent av dina räntekostnader, antingen årligen i samband med skatteåterbäringen, eller månadsvis om du väljer att göra en så kallad skattejämkning.

"Inför tillfällig krockkudde"

Den senaste tidens kostnadsökningar och och den höjda inflationen innebär också en levnadskostnadskris för hyresgäster, menar Hyresgästföreningen, som i ett pressmeddelande nyligen föreslog att staten inför ett tillfälligt hyresavdrag för att mildra effekterna. Där konstaterar de att om räntan på ett bostadslån stiger med 0,4 procent så innebär det en ökad kostnad för staten med 5 miljarder kronor, på grund av att det totala ränteavdraget då ökar.

”Det är statens krockkudde för bostadsägare. Vi vill att staten tillfälligt inför en krockkudde för samma summa riktad till hyresgäster”, skriver de i pressmeddelandet.

Om fem miljarder delas ut till landets hyresgäster skulle det innebära en lättnad på cirka 250 kronor i månaden för en normaltrea, skriver föreningen.

– Det är ett exceptionellt läge, vi har den högsta inflationen på 30 år. Statens hjälp till bostadsägare ökar automatiskt när räntan går upp, men någon liknande automatik finns inte för hyresgäster när priserna skenar. Det här bottnar i en djup orättvisa mellan ägt och hyrt boende. Det är rätt att staten rycker ut när plötsliga chocker drabbar medborgarnas ekonomi, men en grupp som inte har kompenserats är hyresgästerna. En hyresrabatt skulle kompensera den grupp som har det tuffast i oroliga tider, säger Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen, i pressmeddelandet.