Radar · Morgonkollen

Franskt polisvåld i fokus efter dödsskjutning

Kravallpoliser vid demonstrationer i Paris på 1 maj i år.

Polis sköt ihjäl en kvinna i Paris sedan bilen hon satt i inte stannat på signal. Ordningsmaktens våld och befogenheter förs upp på dagordningen i brinnande valrörelse.

I helgen försökte poliser stoppa en bil i det 18:e arrondissementet i norra Paris. När bilen inte stannade, och enligt uppgift körde emot poliserna, valde de att öppna eld.

”Åtta eller nio” skott riktades mot en kvinna som satt i ett passagerarsäte, hon träffades i huvudet och avled. Föraren träffades också och vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

De tre poliser som var inblandade är tagna ur tjänst och misstänks för brott, rapporterar franska medier.

För drygt två månader sedan sköt en polis med automatvapen mot en bil som inte stannade för kontroll vid bron Pont-Neuf i centrala Paris. Två sköts till döds och en skadades svårt.

I vårens presidentval vann Emmanuel Macron mot Marine Le Pen igen, om än med lite mindre marginal
I vårens presidentval vann Emmanuel Macron mot Marine Le Pen igen, om än med lite mindre marginal. I parlamentsvalet utmanas presidenten främst av en ny allians mellan vänsterpartierna. Foto: Jeremias Gonzalez/AP/TT

"Dödsstraff"

Den dödliga våldsanvändningen väcker politiska reaktioner – av olika slag. Det utgör ett slags brännpunkt mellan Frankrikes tre just nu största politiska krafter inför parlamentsvalet som inleds till helgen.

– Det är inte normalt att vi dödar någon som inte klarar av att stanna, säger vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon till radiokanalen France Inter.

I helgen beskrev Mélenchon polisernas agerande som ett oacceptabelt maktmissbruk och händelsen som ett ”dödsstraff för att man inte lyder order”. Han tog också strid med Frankrikes största polisfackförbund, som i bägge tidigare nämnda fall har tagit poliserna i försvar. Den radikale vänsterledaren har länge förespråkat en genomgripande reform av polisväsendet.

Flera poliser dödade

När vänsterledaren skrev ”Polisen dödar” på Twitter så gick inrikesminister Gérald Darmanin, som tillhör president Emmanuel Macrons parti, ut och fördömde honom. Poliser förtjänar respekt eftersom de gör ett ”svårt jobb och riskerar sina liv i varje ögonblick”, säger ministern enligt bland andra Le Parisien.

– Låt utredningarna ske utan att använda dem som gisslan i en valkampanj, säger han.

De senaste åren har poliser också mördats av jihadister och misstänkta narkotikalangare i flera fall. I juli 2020 blev en polis ihjälkörd av en bil som vägrade stanna och körde igenom den vägspärr som hon stod i. De stora polisfacken klagar över låga löner och dåliga arbetsvillkor, inte minst i storstädernas förorter.

Men senast i söndags fick kåren också utstå stor kritik för sitt arbete kring Champions League-finalen i fotboll som avgjordes i Paris, där mängder av besökare blev utsatta för tårgas av ordningsmakten och för brott av lokala kriminella.

Ny oskuldspresumtion

Nationalistledaren Marine Le Pen går ännu längre i sitt försvar av polisen. Hon gör gällande att Jean-Luc Mélenchon ”alltid tar de kriminellas parti”.

– När du är en politisk ledare på Mélenchons nivå är det rent skamligt att säga att ”polisen dödar”, säger partiet Nationell samlings ledare till Franceinfo.

Le Pen förespråkar sedan länge en reform där polisen ska antas ha haft rätt att bruka våld i självförsvar tills dess motsatsen är bevisad.

– Med det skulle polisen i detta fall inte sitta gripen. Vi vänder på bevisbördan, säger hon.

Det franska parlamentsvalet hålls i två omgångar, den 12 och sedan den 19 juni. I opinionsmätningarna ser Emmanuel Macron ut att ha goda chanser att behålla en majoritet, men den nya vänsterallians som leds av Jean-Luc Mélenchon har stigit i mätningarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV