Radar · Miljö

Forskare: Ny rusning efter gas gör 1,5-gradersmålet allt mer avlägset

Skattelättnader för bensin och diesel är en av elva reaktioner på energikrisen som CAT listar som icke-önskvärda.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till en enorm rusning efter ny gasproduktion. Detta kommer leda till att vi antingen säkrar en oåterkallelig uppvärmning eller skapar stora mängder strandade tillgångar. Det visar en analys som forskargruppen Climate action tracker (CAT) presenterade på onsdagen.

I den nya rapporten Global reaction to energy crisis risks zero carbon transition har Climat action tracker (CAT) analyserat hur regeringar världen över har reagerat på den globala energikrisen. Forskargruppen konstaterar att en majoritet av länderna har rört sig mot mer fossil energi, istället för att ta steg mot en utfasning av fossila bränslen.

Niklas Höhne, från CAT:s parternorganisation Newclimate institute, menar att vi är på väg att bevittna en ”guldrush” efter ny produktion av fossil gas.

– Vi riskerar att säkra ett nytt årtionde av höga koldioxidutsläpp, med Parisavtalets 1,5-gradersmål utom räckhåll, säger han i ett pressmeddelande.

Sverige tas upp som exempel

I sin analys listar CAT både bra och dåliga reaktioner på energikrisen. De tar bland annat upp skattelättnader för bensin, diesel och bilåkande som en icke-önskvärd reaktion. Där finns Sverige med som ett exempel, tillsammans med 14 andra länder.

Vidare pekar CAT på bland annat nya planerade anläggningar för LNG (flytande naturgas) i Tyskland, Italien, Grekland och Nederländerna samt ökad produktion av fossila bränslen i USA, Kanada, Norge, Italien och Japan som exempel på den nya ”guldrushen”.

– Världen missade en enorm möjlighet att använda återhämtningsplanerna efter pandemin till att stödja utfasningen av fossila bränslen i sina ekonomier. Nu verkar det som att detta kommer att hända återigen med den nya krisen. Någonting måste förändras, säger Bill Hare, VD för CAT:s andra partnerorganisation Climate analytics, i pressmeddelandet.