Radar · Miljö

Här är kandidaterna till Sveriges minst attraktiva miljöutmärkelse

Varje år delar Jordens vänner ut Svenska Greenwashingpriset, en utmärkelse som uppmärksammar aktörer som framställer sina verksamheter som mer hållbara än vad de är. Årets tre kandidater är Beowulf Mining, Svenska Skogen och svenska staten.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, är ett begrepp som innebär att framställa något som bättre för miljön än vad det egentligen är. Alternativt att leda uppmärksamhet från miljöskadlig aktivitet till miljöfrämjande aktivitet.

Sedan år 2009 har Svenska Greenwashingpriset, som delas ut av Jordens vänner, delats ut till bland annat Preem, Sveaskog och AP-fonderna. Årets tre kandidater har nu presenterats, med följande motiveringar.

Beowulf Mining

Enligt Jordens vänner hävdar företaget Beowulf Mining att deras gruvplaner i Gállok/Kallak är en nödvändig del av den gröna omställningen och att de är räddare av klimatet. Miljöorganisationen menar dock att företagets exploateringsplan bland annat kränker samernas mänskliga rättigheter och skulle innebära förlust av oersättlig gammelskog och orsaka stora koldioxidutsläpp.

Svenska Skogen 

“Kampanjen Svenska Skogen har genom påkostade och missvisande PR-kampanjer under många år försökt lura allmänheten att den svenska kalhyggesmetoden inte skadar den biologiska mångfalden i skogen och att skogen bör huggas ner – för klimatets skull”, skriver Jordens vänner på hemsidan för Greenwashingpriset. I verkligheten, menar man, innebär den svenska skogsmodellen enorma växthusgasutsläpp, daglig förlust av oersättliga gammelskogar och en ständigt växande yta av klimat- och miljöskadliga trädplantage.

Svenska staten

Svenska staten nomineras till årets Greenwashingpris med motiveringen att representanter för svenska staten kontinuerligt hävdar att Sverige ligger i framkant när det kommer till hållbarhet, men driver faktisk politik som leder till att de uppsatta miljö- och klimatmålen inte kan nås.

Kandidaterna har tagits fram av allmänheten, som både nominerar och röstar fram årets främsta grönmålare. Prisutdelning sker senare i höst.

Foto: Pontus Lundahl/TT