Radar · Djurrätt

Grisar försökte rymma – ”Ingen överlever industrin”

Under fredagsmorgonen försökte flera grisar rymma efter att en djurtransport välte i Vara kommun - men djuren fångades in igen och ett tiotal individer avlivades till följd av olyckan.

Ett tiotal grisar fick avlivas efter att en djurtransport med drygt hundra individer körde av vägen i Vara kommun under fredagen. Flera av grisarna som överlevde olyckan försökte rymma.
– Den här händelsen hade inte behövt vara en del av verkligheten, för det borde inte finnas några djurfabriker”, säger Malin Gustafsson på Djurrättsalliansen.

Det var strax innan klockan sju på fredagsmorgonen som SOS fick in ett larm om att ett lastbilssläp med ett hundratal grisar ombord vält omkull på en väg i Kvänum i Vara kommun. Kort efter olyckan var flera grisar på rymmen längs vägen.

– Mina kolleger håller på och försöker fånga in grisarna genom att fösa in dem på den tomma delen av lastbilsekipaget. Jag har ingen riktig lägesbild från platsen mer än att det är massa grisar på rymmen, sa polisens presstalesperson Christer Fuxborg i en kommentar till Expressen.

Olyckan ska inte ha orsakat några personskador.

"Syftet med industrin är att massuppföda och döda"

Grisarna som rymde fångades in igen av polis och räddningstjänst och ett tiotal ska ha avlivats till följd av olyckan. Enligt Djurrättsalliansen hade olyckan inte behövt ske, om det inte vore för djurindustrin och dess transporter, som inte borde finnas över huvud taget, enligt organisationen.

– Olyckan är enormt tragisk och det går knappt att ens föreställa sig paniken, rädslan och smärtan som dessa individer måste ha känt. Troligtvis var transporten på väg mot ett slakteri, så det är också en tragisk vetskap att även de grisar som överlevde olyckan kommer gå en brutal död till mötes, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, och fortsätter:

– Syftet med grisindustrin är att massuppföda och döda grisar – ingen gris överlever industrin. Vi har lösningen till att leva djurvänligt mitt framför oss och det är att välja växtbaserat.

Transportolyckor med levande djur är inte ovanliga och leder ofta till att flera individer dör i samband med olyckan eller avlivas på grund av sina skador. I november 2021 avlivades 220 grisar efter att en djurtransport välte i Tomelilla och i februari 2022 välte ett lastbilssläp med 2000 levande hönor utanför Kisa.

Många djur kläms fast eller går en brutal död till mötes i samband med djurtransportolyckor
Många djur kläms fast eller går en brutal död till mötes i samband med djurtransportolyckor. Bilden visar en död gris efter en djurtransportolycka i Harlösa i Skåne 2013. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT