Radar · Migration

Spädbarn dog när migrantfartyg besköts av kustvakt

Ett barn dödades och modern skadades när en båt med migranter från Venezuela besköts av kustvakten på Trinidad och Tobago.

En kvinna skadades och hennes niomånaders bebis dödades när Trinidad-Tobagos kustvakt öppnade eld mot en båt med flyktingar från Venezuela.

Trinidad och Tobago ligger bara en dryg mil från Venezuelas kust och tiotusentals venezolaner har sökt sig till öarna från hemlandet, som sedan länge befinner sig i svår ekonomisk och social kris.

I lördags inträffade en tragisk händelse då Trinidad-Tobagos kustvakt sköt mot en båt som transporterade ett 40-tal migranter från Venezuela. Skotten skadade en kvinna och hennes nio månader gamla bebis, som avled av skadorna. Enligt The Guardian hävdar vakten ifråga att det rörde sig om självförsvar. Önationens premiärminister Keith Rowley säger att båten inte lydde order om att stanna och att myndigheterna opererar för att hindra trafficking, uppger Al-Jazeera. Rowley beklagade också djupt det inträffade och Venezuela kräver nu att Trinidad-Tobago inleder en grundlig utredning av incidenten.

Flyktingorganisationer har länge yrkat på att Trinidad-Tobago ska förbättra sin lagstiftning gällande venezolanska flyktingar – det ledde till att 16 500 migranter fick registrera sig under en tvåveckorsperiod 2019 och således gavs möjlighet att söka arbete. Men mycket återstår att göra för migranternas säkerhet, enligt Refugees international.