Radar · Integritet

Regeringen går vidare med förslag om tillträdesförbud till bibliotek

En person som riskerar att begå brott eller uppför sig hotfullt ska kunna portas från bibliotek, enligt ett lagförslag från regeringen.

Personer som begår brott eller uppför sig hotfullt mot personal ska kunna portas från badanläggningar och bibliotek. Det föreslår regeringen i den proposition som i dag lämnades till riksdagen.

Sedan mars 2021 har det varit möjligt för butiker att ansöka om tillträdesförbud för personer som riskerar att begå brott eller har uppfört sig hotfullt på plats. Men problem med brottslighet finns även på bibliotek och badanläggningar, anser regeringen, som nu föreslår att lagen om tillträdesförbud utvidgas till att även omfatta dessa verksamheter.

– Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga på allmänna platser, när man går och badar eller vill låna böcker. Det måste därför vara möjligt att porta en person som begår brott, hotar personal och hindrar andra från att ta del av verksamheten, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

I den proposition som lämnades till riksdagen under tisdagen föreslår regeringen att det ska vara möjligt att förbjuda en person tillträde till ett bibliotek eller en badanläggning om det finns risk för att personen orsakar ordningsstörningar, begår brott eller allvarligt trakasserar personal eller besökare. Påföljden för den som bryter mot förbudet blir böter eller fängelse i högst sex månader.

Lagändringarna föreslås träda i kraft i juli 2022.

Lagen om tillträdesförbud till butik har tidigare kritiserats från olika håll, bland annat med hänvisning till att den inskränker på den grundlagsstadgade rätten till rörelsefrihet. Lagen har också fått kritik för att vara verkningslös, då antalet beviljade ansökningar varit lågt.

Fakta: Lagen om tillträdesförbud till butik

Lagen ger möjlighet att förbjuda enskilda personer över 15 år tillträde till en butik (tillträdesförbud) om det anses föreligga risk för att personen begår brott i butiken eller allvarligt trakassera någon på platsen.
Vid riskbedömningen ska särskilt beaktas om personen i fråga tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken. Brott som personen begått före 15 års ålder omfattas inte.
Tillträdesförbud får endast beviljas om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men som åtgärden kan innebära för den enskilde.
Om syftet med tillträdesförbudet kan uppnås genom en mindre ingripande åtgärd, får förbud inte meddelas.
Källa: Lag (2021:34) om tillträdesförbud till butik