Radar · Utrikes

Första avrättningen i Iran efter protesterna

De landsomfattande protesterna inleddes i september efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar.

En man har avrättats i Iran, dömd för att ha blockerat en gata och skadat en person ur en frivilligmilis. Det är den första kända avrättningen i spåren av de landsomfattande protesterna, och den möts av skarp internationell kritik.

Enligt den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan, som drivs av domstolsväsendet, rör det sig om den 23-åriga Mohsen Shekari som greps i september och som sedan dömdes i slutet av november. Han anklagades för att ha blockerat en gata och för att ha attackerat en person ur frivilligmilisen Basij med machete. Hans uppsåt ska enligt nyhetstjänsten ha varit att mörda, skapa terror och störa samhällsordningen.

Den religiösa och hårdföra milisen Basij sorterar under Irans mäktiga revolutionsgarde och har satts in för att slå ner protesterna. En iransk domstol dömde i tisdags fem personer till döden för att ha dödat en medlem av Basij.

IHR: Riskerar dagliga avrättningar

Avrättningen som genomfördes på torsdagen är den första kända som verkställts som en följd av protesterna som inleddes i september.

Den Norgebaserade organisationen Iran Human Rights (IHR) säger att dagliga avrättningar riskerar att ske om inte omvärlden reagerar.

”Denna avrättning måste snabbt få konsekvenser internationellt”, säger Mahmood Amiry-Moghaddam, grundare av IHR.

Avrättningen har väckt starka internationella reaktioner. Storbritanniens utrikesminister James Cleverly skriver på Twitter att han är ”rasande”.

”Världen kan inte blunda för det avskyvärda våld som den iranska regimen begår mot sitt eget folk. Storbritannien är emot dödsstraff under alla omständigheter”, skriver han.

Starka reaktioner

Anne-Claire Legendre, talesperson för det franska utrikesdepartementet, fördömer i ”starkaste ordalag” avrättningen.

Avrättningen kommer utöver andra allvarliga och oacceptabla kränkningar, säger hon.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock skriver på Twitter att ”den iranska regimens förakt för människoliv är gränslöst”.

”Men hot om avrättning kommer inte kväva frihetsviljan”, skriver hon.

Ned Price, talesman vid amerikanska UD, konstaterar att avrättningen i Iran är ”en grym upptrappning i regimens försök att förtrycka oliktänkande och slå ner protester”.

Utrikesminister Tobias Billström säger att Sverige fördömer avrättningen ”med full kraft”.

– Det är mycket allvarligt att människor utsätts för dödsstraffet och det är något Sverige fördömer konsekvent oavsett var det äger rum, säger han och manar till fortsatta sanktioner mot Iran.

– Jag tycker att det finns anledning att känna stor upprördhet över det som händer i Iran, när det gäller brutaliteten och övervåldet mot de kvinnor och flickor som slåss för sina rättigheter.

Tiotusentals personer har gripits under de landsomfattande protesterna i Iran efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Bland dem som gripits riskerar flera att dömas till döden, efter vad organisationer som Amnesty International kallar för skenrättegångar. Hittills har elva dödsdomar avkunnats, enligt Amnesty.