Radar · Utrikes

Fler gripanden väntas efter tyska kupplanerna

En polishelikopter med en av de gripna i onsdagens samordnade räder.

Tyska myndigheter räknar med fler gripanden efter onsdagens jättelika razzia, där 25 extremister greps misstänkta för att ha planerat en statskupp.

Nitton av de gripna sitter i nuläget häktade. Utredarna kopplar ihop gruppen med den högerextrema så kallade Reichsbürger-rörelsen, som vill återupprätta det tyska kejsarriket.

Chefen för tyska rikskriminalen (BKA) Holger Münch säger till public service-kanalen ZDF att omkring 150 husrannsakningar redan har gjorts, där vapen och annat har beslagtagits. Precis som författningsskyddet (BFV) betraktar han kupplanerna som ytterst allvarliga – BFV-chefen Thomas Haldenwang talar om en ”högst reell fara”.

En välkänd 71-årig tysk adelsman, prins Heinrich XIII Reuss, samt en 69-årig före detta fallskärmsjägare pekas ut som gruppens ledare. Planen ska ha varit att tillsätta adelsmannen som Tysklands nye ledare. Denne misstänks också för att ha kontaktat Ryssland för ”förhandlingar”.

Fakta: Reichsbürger-rörelsen

Fet finns flera grupper högerextrema och konspirationsteoretiker som betecknar sig som ”Reichsbürger” eller ”Reichsregierungen”. De första dök upp på 1980-talet och har växt sig starkare de senaste tio-tolv åren.

Grundideologin är antisemitisk, historierevisionistisk och demokratifientlig. Utöver att man förkastar demokratin förnekar också många kraftfullt att Förintelsen inträffat.

Grupperna hävdar att den tyska grundlagen är en fortsättning på kriget mot det tyska riket och att regeringen påtvingats det tyska folket av de västliga segermakterna. Målet är att förbundsrepubliken Tyskland förlorar sin legitimitet.

Reichsbürger är ingen homogen grupp utan det finns spänningar mellan olika fraktioner. Några är övertygade nynazister, andra tror att Hitler fortfarande är vid liv efter att ha flytt med ett ufo till Antarktis.

Reichsbürger har visat sig var beredda att ta till våld vid tidigare tillfällen. 2016 dödades en polis och tre skadades svårt när Reichsbürger öppnade eld vid en razzia utanför Nürnberg.

Källa: Bundeszentrale fur politische Bildung, Tageschau