Radar · Utrikes

Brittney Griner släpptes – högt pris för USA

Basketstjärnan Brittney Griner har släppts från ryskt fängelse i utbyte mot en ökänd rysk vapenhandlare.

Basketstjärnan Brittney Griner har släppts. Men hennes frihet kom inte gratis för USA:s president Joe Biden. Ryssland får en ökänd vapenhandlare i utbyte och den fängslade tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan lämnas kvar i ryskt fängelse.

Det var ett oväntat drag när USA:s utrikesminister Antony Blinken på en presskonferens i juli öppet meddelade att Ryssland hade fått ett ”starkt erbjudande” att ta ställning till, i förhandlingen om de två fängslade amerikaner.

Utöver Brittney Griner har Biden-administrationen förhandlat om att få spiondömde Paul Whelan släppt.

Erbjudandet bestod av ryske Viktor But, en av världens mest ökända vapenhandlare, som avtjänade ett 25-årigt fängelsestraff i USA för att ha planerat att göra affärer med Farc-gerillan i Colombia.

Men Ryssland nobbade det amerikanska budet. För när fångutväxlingen under torsdagen bekräftades var Paul Whelan inte med. USA bytte But för Griner, rakt av.

Förenade Arabemiraten och Saudiarabien uppger i ett gemensamt uttalande att ländernas ledare tillsammans medlade i förhandlingen, rapporterar The Wall Street Journal.

"Har inte gett upp"

Biden vände sig direkt till Whelans familj under sin presskonferens från Vita huset.

– Vi har inte gett upp. Vi kommer aldrig att ge upp. Vi kommer fortsätta förhandla om att få Paul frisläppt. Det garanterar jag, försäkrade presidenten.

Washington uppger att man har haft kontakt med Whelan under torsdagen.

Paul Whelan är en tidigare marinkårssoldat som 2018 greps av ryska underrättelsetjänsten FSB i Moskva. Han dömdes två år senare till 16 års fängelse för spioneri, mot sitt nekande.

2008 ställdes Whelan inför krigsrätt, och dömdes för stöld och checkbedrägeri under tiden då han tjänstgjorde i Irak.