Radar · Politik

Ministern: Sverige är en frontrunner i klimatomställningen

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)  kommer att tillsätta en batterisamordnare för att underlätta klimatomställningen.

Elektrifiering är avgörande för att minska utsläppen. För att underlätta batteritillverkningen tillsätter regeringen en samordnare.

De senaste åren har det skett en rad stora satsningar på batteritillverkning i Sverige. Tidigare var branschen beroende av import från framförallt Asien.
Först ut var Northvolt med sin fabrik i Skellefteå. Men även Scania och Volvokoncernen har lanserat batterisatsningar i bland annat Göteborg, Södertälje och Mariestad.

– Sverige är på väg att bli en supermakt inom batteritillverkning, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff.

Tillverkningen har enligt branschen skapat 10 000 nya jobb, bland annat i mindre orter som tidigare haft svårt med arbetstillfällen som Långsele.
Batteritillverkningen har också enligt Karl-Petter Thorwaldsson varit en viktig del i klimatomställningen.

– Sverige har blivit en frontrunner i klimatomställningen mycket tack vare stora gröna investeringar och en tydlig politisk inriktning, säger Karl-Petter Thorwaldsson på pressträffen.

"Sverige ska visa resten av världen"

Han anser att regeringen tar sitt ansvar för att få ned utsläppen, samtidigt som Sverige kan visa resten av världen att en snabb klimatomställning skapar nya jobb och exportmöjligheter.

– Samtidigt så utgör utsläppen från transportsektorn en av de stora utmaningarna. Det är ju en tredjedel av växthusutsläppen som kommer från transportsektorn och här kommer elektrifieringen att bli avgörande för att kunna minska utsläppen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Investeringarna, som enligt ministern beräknas bli av “historisk omfattning inom en begränsad period”, innebär bland annat att få till infrastruktur, kompetensförsörjning och tillgång till bostäder i de kommuner och regioner som berörs. Framförallt vill man se till att tillståndsprövningar går snabbt och säkra tillgången till stora mängder fossilfri el.

För att underlätta och skynda på processen tillsätter regeringen en batterisamordnare som ska koordinera de olika satsningarna. Vem samordnaren blir kommer näringsministern berätta “inom kort”.