Radar · Politik

Lättare att ta lagliga vapen från extremister

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson under en pressträff där flera av regeringens åtgärder för att motarbeta våldsbejakande extremism presenterades.

Regeringen vill skärpa lagstiftningen för att förhindra att högerextremister och våldsbejakande islamister får laglig tillgång till vapen.
– De här personerna ska inte ha jaktvapen eller sportskyttevapen, inte göra lumpen eller kunna bli poliser, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Vid en pressträff om ökade åtgärder mot våldsbejakande extremism lyfte Johansson särskilt det högerextrema våldet.

– Jag menar att det är hög tid att också ta det högerextrema hotet på större allvar än tidigare, inte minst gäller det ensamagerande unga män, säger han.

Han hänvisar till flera terrordåd med koppling till högerextremism de senaste åren, nu senast det som skedde i Almedalen.

– Om det hade haft islamistiska kopplingar, så hade vi fortfarande pratat om det, det hade dominerat valrörelsen men nu sjönk det undan ganska snabbt, säger han.

För att försvåra laglig tillgång till skjutvapen, vill regeringen nu göra en översyn av lagstiftningen. Morgan Johansson anger ett fall som avgjordes i Högsta förvaltningsdomstolen, där domstolen sade nej till polisens begäran att dra in vapenlicensen för en medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Det var inte ett tillräckligt skäl, ansåg domstolen.

Vid sidan av det vill regeringen öka Säpos möjligheter att söka och spara information på sociala medier för att upptäcka individer som radikaliseras.

– Vi ser en tendens till att unga män radikaliseras oerhört snabbt på nätet och till och med är beredda att offra sina egna liv, säger Morgan Johansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV