Energi · Syre förklarar

Syre förklarar censur – och hur du kringgår den

Kvinnan som under en rysk nyhetssändning tog sig in i studion och höll upp en skylt med budskapet ”Nej till kriget.

I Ryssland har Putin kraftigt begränsat vad som får skrivas om invasionen genom lagar och nedstängning av medier. Samtidigt blockeras även du i Sverige just nu från att läsa de ryska statsunderstödda medierna Sputnik och RT, efter ett uppmärksammat EU-beslut. Men hur funkar censur – och hur kan du runda den? Syre förklarar vad högre makter inte vill att du ska förstå.

Myndigheters förhandsgranskning avskaffades när Sverige fick världens första lag för allmän tryckfrihet 1766. Enligt regeringsformen har alla medborgare informationsfrihet, som definieras ”frihet att inhämta och ta emot upplysningar samt att i övrigt ta del av andras yttranden”.

Jonathan Swifts Gullivers resor från 1726 censurerades i Sverige, eftersom den innehöll kritik mot monarkin som styrelseskick
Jonathan Swifts Gullivers resor från 1726 censurerades i Sverige, eftersom den innehöll kritik mot monarkin som styrelseskick. Illustration: Louis Rhead, public domain

Enligt våra grundlagar är censur alltså förbjudet. Men det finns undantag. När det gäller barnpornografibrott har rikspolisen en sekretessbelagd lista över webbplatser som internetleverantörer kan – men inte är tvingade – att blockera.

Därtill tillåts Statens medieråd förhandsgranska film i syfte att sätta åldersgränser för barn. Fram till 2011 hade Sverige filmcensur även för vuxenfilm.

Mellan 1911 och 2011 förhandsgranskades all film i Sverige
Mellan 1911 och 2011 förhandsgranskades all film i Sverige. En film som fick flera scener bortklippta var Vilgot Sjömans ”491” från 1964, som bland annat innehöll homosexuellt våld. Här är filmens censurkort från Biografbyrån. Foto: Svenska filminstitutet, CC0

Omtvistad blockering

Diskussionen om censur har aktualiserades sedan EU-rådet i början av mars i år beslutade att stoppa de ryska statsunderstödda nyhetstjänsterna RT (tidigare Russia today) och Sputnik. Post och telestyrelsen, PTS, har därefter gått ut med att svenska operatörer måste börja blockera innehållet från de två ryska sajterna. Telia, Tele2, Telenor och Tre har uppgett att de hörsammat beslutet, medan Bahnhof har vägrat. Vd Jon Karlung menar att oberoende och granskande media är ett bättre sätt att stoppa rysk desinformation. ”Jag är övertygad om att det enda rätta motmedlet är mer öppenhet och demokrati, inte censur och blockering. Ska vi också börja göra listor på åsikter som inte är godtagbara och ska filtreras bort?” säger han till Ny teknik.

Före kriget i Ukraina tog sju procent av svenskarna regelbundet eller ibland del av innehållet i numera blockerade ryska RT och Sputnik, visar en undersökning
Före kriget i Ukraina tog sju procent av svenskarna regelbundet eller ibland del av innehållet i numera blockerade ryska RT och Sputnik, visar en undersökning. Här besöker Vladimir Putin RT 2013. Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0

Beslutet att blockera de ryska sajterna har även fått stark kritik från Europeiska journalistfederationens generalsekreterare Ricardo Gutiérre, och svenska yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Surfa på förbjudet nät

Före Ryssland startade krig i Ukraina tog sju procent av svenskarna del av nyhetstjänsterna RT och Sputnik ”regelbundet eller ibland”, visar en färsk svensk studie. Kanske är du en av dem, eller blev du som undertecknad nyfiken på sajterna sedan de förbjudits. Oavsett vilket finns sätt att kringgå blockeringen. 

Metoden operatörerna använder för att hindra dig från att surfa in på Sputnik och RT kallas DNS-blockering. DNS betyder domännamnssystem och är ett system som översätter domännamn (t ex www.rt.com) till ip-adresser (en sifferserie som är din dators specifika). Mellan webbplatsen och din dator finns en server, som tillhandahålls av din operatör. Om den nu blockerar en sajt du vill gå in på är det bara att byta DNS-server, till exempel till Googles offentliga DNS, eller Open DNS, som båda rankas som pålitliga. Sök på ”DNS-blockering” så finns enkla guider på svenska. Och ja – det är lagligt.

Sophie Scholl avrättades för sitt motstånd mot censuren i Nazityskland
Sophie Scholl avrättades för sitt motstånd mot censuren i Nazityskland. Tillsammans med sin bror Hans i gruppen Vita rosen spred hon antinazistiska flygblad i München vintern 1942–43. Foto: AP Photo/TT

VPN och kortvågsradio

Att två ryska sajter blockeras i demokratiska EU är naturligtvis inte jämförbart med censuren i Ryssland, som sedan invasionen i Ukraina har ökat kraftigt. Människor som kallar kriget vid dess rätta namn riskerar i dag långa fängelsestraff, icke statsunderstödda medier har fått stänga ner, och sociala medier har begränsats eller blockerats. 

Utvecklingen har fått efterfrågan på VPN-tjänster att mångdubblas i Ryssland. VPN betyder virtuellt privat nätverk, och är en teknik som skapar en ”tunnel” mellan två datanätverk och gör det möjligt att skicka datatrafik via en server i ett annat land och på så sätt kringgå blockering av innehåll kopplat till en geografisk plats. 

För att få nyheter att nå ryska folket har brittiska BBC börjat sända kortvågsradio på ryska, sedan deras sajt stängdes ner i Ryssland. Kortvågsradio var populärt under andra världskriget och kalla kriget, och kan nå bärbara radiomottagare på långa avstånd. Även internetoperatören Bahnhof har meddelat att de ska börja sända kortvågsradio, med det ryskspråkiga nyhetsprogrammet ”Radio Nord stream 3”.

En pr-byrå uppmanar Tinder-användare att kringgå den ryska censuren genom att sätta upp en profil i Ryssland, med bilder och text om invasionen
En pr-byrå uppmanar Tinder-användare att kringgå den ryska censuren genom att sätta upp en profil i Ryssland, med bilder och text om invasionen. Här en exempelbild från hemsidan, specialloveoperation.com.

Bekämpa militäroperation med kärleksoperation

Utöver tekniska lösningar finns en rad exempel på hur människor sprider information om kriget i Ryssland. 

Genom det litauiska initiativet ”Ring Ryssland” har tiotusentals ryskspråkiga utomlands kopplats samman med människor i Ryssland, för att över telefon berätta om kriget. 

Ryska restauranger översvämmas nu av ”recensioner” på Tripadvisor, Google, Foursquare, efter att hackergruppen Anonymous tipsat om metoden. Gruppens twitterkonto har översatt följande exempeltext till ryska: ”Maten var toppen! Tyvärr förstörde Putin vår aptit genom att invadera Ukraina. Gör motstånd mot er diktator, sluta döda oskyldiga människor! Din regering ljuger för dig!”

Och på dejtingappen Tinder uppmanar en slovakisk pr-byrå användare till en ”Special love operation”, en blinkning till Putins benämning av kriget som en ”special military operation”. Tinderanvändare med plusmedlemskap skapar användarprofiler med geografisk profil i Ryssland, som på ryska och i bilder beskriver kriget i Ukraina.