Radar · Inrikes

Internationella romadagen firades i hela landet

Det röda hjulet i den romska flaggan symboliserar vandringen från Indien samt romernas  framåtskridande.

Sedan den första internationella Romakongressen i London 1971 har 8 april firats av romer världen över. Den internationella romadagen firades under fredagen över hela Sverige.

I Malmö inleddes firandet redan under torsdagen, då man i samarbete med Folkets bio visade filmen ”Gipsy Queen” på biograf Panora och sedan fortsatte firandet under fredagen med musik, mat och dans.

Göteborg firade med frågesport, tårta och musik och i Stockholm firades dagen på Skarpnäcks kulturhus, där man utöver mingel, mat och musik bland annat delade ut priser efter invigningstal av kulturminster Jeanette Gustafsdotter.

– Att få vara stolt över sin identitet och sitt ursprung borde vara en självklarhet, liksom att slippa diskriminering och utanförskap, sade hon bland annat och berättade om olika satsningar som regeringen nu gör på romer och andra minoriteter i Sverige.

Satsar på inkludering

Under torsdagen fattades bland annat beslut om att öka bidragen till kommuner med romsk inkludering och en satsning på en särskild ”brobyggarutbildning” för personer med kompetens inom romsk kultur och språk.

– De ska till exempel kunna arbeta inom förskolan, skolan, socialtjänsten eller sjukvården för att kunna bygga broar mellan romer och majoritetssamhället, sade hon.

Jeanette Gustafsson menade också att det tagits många steg i rätt riktning mot ett samhälle utan fördomar och klyftor, men att det fanns en god bit kvar av vägen.

– Den vägen kommer vi att vandra tillsammans med er i det romska civilsamhället, avslutade hon. Inte förrän romer har lika möjligheter i livet som övriga befolkningen och samtidigt vågar vara öppna med sin identitet kan vi vara nöjda.