Glöd · Debatt

”Klimatfrågan exempel på när destruktiv manlighet får politiska konsekvenser”

"Vi se hur upprepat hån riktas mot människor som engagerar sig i klimatfrågor och hur företrädare från vissa partier uttrycker att de ”har som mål att deras hemkommun ska bli en MP-fri zon” (citat från lokal SD-företrädare)", skriver debattören.

Det går inte att köra ”chicken race” med klimatet, utan att det drabbar oss alla, skriver Anders Carnell. 

DEBATT. ”Rebel Without a Cause” är en kultförklarad amerikansk film från 1955 som handlar om hur känslomässigt förvirrade tonåringar från medelklassen och förorten jagar mening. Många kommer ihåg filmen på grund av att James Dean spelade huvudrollen.

Dess omedelbara inspiration kan ha varit den nu bortglömda boken ”A Generation of Vipers” från 1943 av Philip Wylie, som myntade termen ”momism” och skyllde på en uppåtstigande kvinnlig dominans för mycket av det som var fel med det moderna Amerika. ”Hon äter honom levande, och han tar det”, berättar huvudpersonen Jim Stark för polisen om sin pappa.

En känd scen är ett ”chicken race” som går ut på att köra stulna bilar mot en klipp avsats, där den första att hoppa ur bilen för att rädda sig är den som blir ”chicken” (fegis). 

Det är lätt att dra paralleller mellan filmens huvudperson och vissa av de klimatförnekande män som nu hörs i den offentliga debatten.

Miljö- och klimatfrågan har blivit en arena där man kan se exempel på hur destruktiv manlighet får politiska konsekvenser.

Ny forskning visar att 58 procent av mänskliga infektionssjukdomar kan förvärras av klimatförändringar.

Forskningen visar hur villkoren för vanliga vattenburna virus till dödliga sjukdomar som pest förändras genom klimatförändringar.

Dessa slutsatser baseras på en granskning av 77 000 vetenskapliga studier.

Ett lokalt exempel är hur Vibrio-relaterade infektioner ökade avsevärt i Sverige och Finland efter en värmebölja i norra Skandinavien 2014.

Trots det kan vi se hur upprepade hån riktas mot människor som engagerar sig i klimatfrågor och hur företrädare från vissa partier uttrycker att de ”har som mål att deras hemkommun ska bli en MP-fri zon” (citat från lokal SD-företrädare)

Frågor som människors lika värde, jämlikhet, och hänsyn om klimatet och miljön kodas i dessa sammanhang som ”feminint och svagt” och avfärdas som trams.

Det är synd att destruktiv manlighet kan få så förödande politiska konsekvenser.

Det vore mer acceptabelt om konsekvenserna av dessa ”rebeller utan menings” handlingar endast drabbade dem själva, men det går inte att köra ”chicken race” med klimatet, utan att det drabbar oss alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV