Radar · Djurrätt

Oro för nedprioriterat djurskydd i Storbritannien

Sedan Zac Goldsmith blivit kickad som miljöminister finns det farhågor om att djurskyddet i Storbritannien håller på att prioriteras ner.

Storbritannien kan bli det första landet i Europa som förbjuder export av levande djur som ska slaktas utomlands. Premiärminister Liz Truss har aviserat att hon tänker låta lagförslaget, ”The kept animals bill”, gå vidare i den parlamentariska processen som ska göra den till lag. Men avskedandet av miljö- och jordbruksministern Zac Goldsmith ses av somliga som ett tecken på att djurskyddet håller på att prioriteras ner i landet.

Lagförslaget kommer förutom ett totalförbud mot export av levande djur för slakt, också att förbjuda primater som sällskapsdjur, strama upp reglerna för resor med djur för att försvåra valpsmuggling och tvinga djurparker att arbeta mer med inriktning på utrotningshotade djur.

– Innan drottningen dog försäkrade Liz Truss genom Zac Goldsmith att lagförslaget skulle gå igenom. Vi förutsätter att Liz Truss kommer att leverera enligt planen, säger Nick Palmer, ordförande i den brittiska djurskyddsorganisationen Compassion in World Farming, CIWF.

Oerfaren miljöminister

Men Zac Goldsmith, som är nära vän med före detta premiärministern Boris Johnson och hans fru Carrie, blev alltså av med sin ministerpost i mitten av september och i stället har Ranil Jayawardena fått hans jobb.

Detta fick många att höja på ögonbrynen, efterom han helt saknar erfarenhet från lantbruk och miljöarbete. Och medan Zac Goldsmith har varit en pionjär på djurskyddsområdet och bland annat arbetat för en lag som förbjuder import av jakttroféer, som implementerat en förstärkt lag mot harjakt med drivande hund och drivit ”The sentience bill” som slår fast juridiskt att djur är kännande varelser, har Ranil Jayawardena aldrig deltagit i något djurskyddssammanhang. Han har i stället arbetat med bland annat pensioner, arbetsmarknad och handelsavtal.

– Zac har varit en fantastisk förkämpe för djurskyddsfrågor i regeringen och har drivit igenom reell lagstiftning. Jag förutsätter att regeringen fullgör sina åtaganden när det handlar om djurskydd, oavsett vilka personer som innehar ämbetena inom olika departement, säger parlamentsledamoten och Tory-partikamraten till Zac Goldsmith till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV