Radar · Morgonkollen

Barnadödlighet ökar i krigets Tigray

En ettåring behandlas för undernäring vid ett sjukhus i Mekele i Tigrayregionen i Etiopien tidigare i veckan.

Spädbarnsdödligheten i Tigray är fyra gånger vanligare än före kriget. Den etiopiska regionens fem miljoner invånare lider stor brist på sjukvård och mediciner.

Gravida kvinnor och små barn är bland de mest sårbara i konflikten, enligt en ny studie som lokala myndigheter genomförde i maj och juni med stöd av FN.

Antalet barn som dör inom 28 dagar efter födelsen är 36 av 1 000 födda, vilket är fyra gånger fler än innan kriget bröt ut 2020. Över hälften av dödsfallen har inträffat i hemmen där vårdinsatser saknats.

Fem gånger fler kvinnor dör under graviditeten eller inom 42 dagar efter förlossning, jämfört med före kriget. Det är 840 per 100 000 förlossningar, jämfört med 186 före kriget. Dödsfallen hade ofta varit lätta att förebygga med rätt insatser, enligt den ännu opublicerade studien.

Det är i dag dubbelt så vanligt att barn under fem år dör, 59 barn per tusen födda. Diarrésjukdomar, lunginflammation och kikhosta står för flertalet av dödsfallen.

Studieförfattarna vädjar om mer medicinsk hjälp. Smärtlindrande medel, antibiotika, kramplösande medicin och vaccin är något av allt som det råder brist på.

Det har gått nästan två år sedan kriget inleddes och Etiopiens regering isolerade Tigrayregionen från omvärlden. Tillgången till el, telekommunikationer och banktjänster har begränsats. FN:s utredare sade i september att Etiopiens regering försöker svälta ut civilbefolkningen.

En vapenvila i mars i år tillät tusentals lastbilar med humanitär hjälp att nå Tigray men i augusti intensifierades striderna på nytt vilket stoppade leveranserna. Bristen på mediciner, vaccin och medicinsk utrustning är akut, enligt FN:s utredare.