Radar · Politik

S kräver besked om kärnvapen på svensk mark

Kärnvapentest på Bikiniöarna.

Socialdemokraterna begär att utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsministern Pål Jonson (M) kommer till utrikes- respektive försvarsutskottet. Detta för att ”klargöra” regeringens inställning till kärnvapen på svensk mark.

S anser att regeringen sedan förra veckan har varit otydlig om huruvida kärnvapen ska kunna placeras på svenskt territorium.

”Detta är stora och avgörande frågor för Sveriges säkerhetspolitik. Det är därför viktigt att regeringen nu kommer till riksdagen och förtydligar sin position”, säger Morgan Johansson, vice ordförande i utrikesutskottet, i ett pressmeddelande.

S ”avvisar bestämt” kärnvapen på svensk mark.

Kräver inga undantag

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade i tisdags förra veckan att han inte vill kräva några formella undantag för kärnvapen när Sverige ska gå med i Nato. Samtidigt lyfte han de villkor som Danmark och Norge har om att inte ha kärnvapen eller fast Natotrupp i fredstid.

När S svängde om Nato i våras deklarerade dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige inte ska ha kärnvapen eller permanenta baser på svensk mark. Något som bland annat Moderaterna och Centerpartiet ställde sig bakom.

Nato äger inte några kärnvapen. De europeiska länder, förutom Storbritannien och Frankrike, som har kärnvapen på sin mark har avtal med USA.