Radar · Utrikes

Österrike: Nato inte aktuellt

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer (ÖVP).

Österrike kommer inte att gå med i Nato. Kriget i Ukraina har inte ändrat politikernas syn på ett medlemskap. ”Det är slutdiskuterat i frågan”, säger förbundskansler Karl Nehammer.

Medan diskussionerna om ett eventuellt medlemskap i Nato de senaste dagarna har gått på högvarv i Sverige och Finland har ett annat västeuropeiskt land satt ner foten.

Österrike var neutralt, Österrike är neutralt och Österrike ska fortsätta att vara neutralt, säger förbundskansler Karl Nehammer från konservativa ÖVP.

– För min del är därmed frågan överspelad, fortsätter han på en presskonferens enligt nyhetsbyrån APA.

Ledaren för landets näst största parti socialdemokraterna SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, håller med och stänger även dörren för att Österrike ska ingå i en gemensam militär EU-insats.

– Vår neutralitet är inte förhandlingsbar, säger hon.

Medhåll kommer även från högerpopulistiska FPÖ. Förre presidenten Norbert Hofer skriver på Twitter att österrikarna bör ”vara stolta över vår neutralitet”. De tre partierna ÖVP, SPÖ och FPÖ har tillsammans en överväldigande majoritet i parlamentet.

Frågan aktualiserades när Sverige och Finland i fredags deltog i ett Nato-möte och båda länderna ingått i djupa diskussioner som försvarsalliansen har om kriget i Ukraina.

Opinionsstödet för ett svenskt Natomedlemskap har ökat efter Rysslands attack på Ukraina och Sverigedemokraterna har uppgetts vara på väg att ompröva sitt nej till Nato, vilket skulle innebära en riksdagsmajoritet för att Sverige ska gå in i försvarsalliansen.