Radar · Politik

Arbetsplatser ska ges ökad kunskap om våld i nära relation

På arbetsplatsen finns både som utsätts för våld och de som utövar våld.

Regeringen vill öka kunskapen om hur våld i nära relationer påverkar arbetslivet, och ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram och sprida information i frågan. ”Rätt kunskap kan vara livsavgörande”, säger jämställdhetsminister Eva Nordmark.

Det talas ofta om ”våld i hemmet” men detta våld påverkar givetvis även tillvaron utanför detta hem, till exempel på arbetsplatsen. Regeringen ger nu Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att höja kunskapen om vilka konsekvenser våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kan få i arbetslivet.

Utgångspunkten är att arbetsplatsen kan ha en central roll i arbetet att förebygga och bekämpa våld, något som bekräftas av en undersökning som Jämställdhetsmyndigheten gjorde tillsammans med kanadensiska forskare i höstas. Den visade att ungefär en av fem kvinnor och en av tio män uppgav att de hade erfarenheter av våld i nära relationer, och knappt en tredjedel hade sett tecken på att en kollega var utsatt för våld. Över hälften som varit utsatta för våld i nära relationer hade oplanerad frånvaro, mådde dåligt eller blev påverkade i sina arbetsprestationer på annat sätt.

– Ju mer kunskap arbetsgivare har om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, desto lättare är det att uppmärksamma och stödja utsatta arbetstagare. Rätt kunskap och rutiner på arbetsplatsen kan göra livsavgörande skillnad för den som lever i en våldsam relation, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Varningstecken

Hög frånvaro eller att ofta komma sent till jobbet kan vara ett tecken på att något inte står rätt till. Andra tecken kan vara att personen ofta måste svara i telefon eller på sms under arbetet, att man isolerar sig eller presterar ovanligt ojämnt.

– De flesta har arbetat med någon som har blivit utsatt för våld i en nära relation. På arbetsplatsen finns även de som har utövat våld. Därför har arbetsplatsen en viktig roll att spela i arbetet med att motverka våld i nära relationer. Det är bra om både chefer och medarbetare är med i arbetet, så att arbetsplatsen lättare kan upptäcka våld i nära relationer och stödja medarbetare som blivit utsatta, sa Kerstin Kristensen, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, i samband med undersökningen.

Under uppdraget ska Jämställdhetsmyndigheten föra dialog med Arbetsmiljöverket, länsstyrelserna, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Socialstyrelsen och Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet, i syfte att ta fram och sprida information. Man ska även ha en dialog med arbetsmarknadens parter och ta del av erfarenheter från Diskrimineringsombudsmannen.

Uppdraget ska redovisas senast 29 februari 2024.

Läs mer:

Våld kan ligga bakom sjukskrivning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV