Radar · Utrikes

Berlin förbjuder ryska och ukrainska flaggor

Ukrainsk flagga framför en staty av Lenin i Kramatorsk.

Inför firandet av krigsslutet 8-9 maj i Berlin har tyska polisen förbjudit ryska och ukrainska flaggor, något som gjort Ukrainas ambassadör, Andrej Melnik, upprörd: ”Man kan inte jämställa offret och förövaren”, rasar han.

I år är det 77:e gången som slutet på andra världskriget uppmärksammas i Berlin. Arrangörerna till mer än 50 minnesstunder och demonstrationer har sökt tillstånd hos polisen. Men polisen ser ”en mycket känslig säkerhetssituation” och förbjuder därför flaggor och symboler – även ukrainska.

Det har fått den ukrainske ambassadören Andrej Melnik att gå i taket. Han har kritiserat beslutet och menar att det är ”ett katastrofalt politiskt beslut” och en ”jätteskandal”. Till tyska RND säger han:

– Vi är chockade att Berlins polis förbjudit användandet av flaggor med ukrainska emblem 8-9 maj. Det är en örfil mot Ukraina och ett slag i ansiktet på det ukrainska folket.

3 400 poliser övervakar

Under 8-9 maj kommer 3 400 poliser att övervaka ordningen i Berlin. Från polisens sida menar man att man vill se värdiga minnesceremonier och att man vill förhindra att minnesdagen 8 maj används som verktyg för att ”förhärliga Rysslands angreppskrig mot Ukraina”, som polischefen Barbara Slowik uttryckte det.

– Det gäller att förhindra provokationer och eskalering, uppger Iris Spranger (SPD), ansvarig för inrikesfrågor i Berlins representanthus till tidningen Zeit.

Enligt Berlins regionala underrättelsetjänst föreligger risk för ”attacker under falsk flagg”. Man har information om att ryska provokatörer planerat att använda sig av Ukrainas flagga och begå attacker och övergrepp, för att på så sätt ge ukrainare skulden.

Misstänker planerade provokationer

Enligt Der Spiegel omtalas detta i en intern skrivelse, där planerna uppges gälla både söndagens och måndagens jubileumsbegivenheter. I skrivelsen utgår underrättelsetjänsten från att motivet för de förmodade ryska provokationerna under ukrainsk flagg ska vara ren propaganda.

De planerade aktionerna skulle om de genomfördes kunna användas i rysk media som propaganda mot Ukraina och ukrainare. I skrivelsen som Der Zeit tagit del av sägs även den ryska regeringen ha begärt att den tyska regeringen ska ”skydda den ryska fanan”.

Tidigare har det ryska minnesmonument i Treptower park, som uppfördes av Sovjet till minne av de 80 000 sovjetiska soldater som stupade i slaget om Berlin, vandaliserats. Natten 6-7 april blev monumentet nerklottrat med röd färg och slagord som ”Ukrainian Blood on Russian Hands”, ”Putin=Stalin”, ”Death to all Russians” och ett stort ”Why?”

Polisbil parkerad vid det sovjetiska minnesmonumentet i  Treptower park i Berlin, som vandaliserades i början av april
Polisbil parkerad vid det sovjetiska minnesmonumentet i  Treptower park i Berlin, som vandaliserades i början av april. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT