Glöd · Panelen

Panelen: Vem skulle du vilja rikta en misstroendeförklaring mot – och varför? 

" I en situation med krig i vårt närområde, Natoansökan och mindre än hundra dagar till valet är det obetänksamt, för att inte säga oansvarigt att skapa kaos i rikspolitiken", tycker Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna.

Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Representerar du en organisation som vill vara med eller saknar du någon som du tycker borde tillfrågas? Skicka ett mejl till virve.ivarsson@tidningensyre.se med ditt förslag!

– Jag skulle väldigt gärna vilja bli av med krigsminister Peter Hultqvist. Jag förstår att det är svårt eftersom högern älskar honom. Men han förhindrade – på order från USA – Sveriges signering av FN:s kärnvapenförbud. Det följdes av en huvudlös militär upprustning och en förhastad ansökan om medlemskap i kärnvapenklubben Nato. 
Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

– Vi vill rikta en misstroendeförklaring mot ett politiskt system där den som går före och fattar beslut utifrån bästa förmåga riskerar att bli halshuggen av pöbeln som en del av ett politiskt spel. Hade vi på allvar velat hålla någon ansvarig för dessa beslut så hade det skett inom normalt förfarande, såsom i en motion eller debatt. Att ett politiskt misslyckande riskerar att omkullkasta hela styret i Sverige skapar en osund politisk kultur. Hur skapar vi ett politiskt system med beslut som faktiskt mäts utifrån om de förbättrar tillvaron för medborgarna? Och hur får vi politiker som slutar att titta bakåt och ägna sig åt att skylla på varandra för att ha gjort fel? Vi vill istället lyfta frågan: Vem vill du hylla?
Maria Ottoson, 49 år, medlem, partiet Initiativet

– Medan röken av brinnande böcker och påskupplopp, misstroendeförklaringar och beskyllande av invandrare, fyller det partipolitiska debattrummet, så försvinner något. I senaste partiledardebatten nämns inte ett ord om barnens framtid i ljuset av klimatkrisen vi befinner oss i, inte ett ord om de rekordmånga utförsäkrade vi har, inte ett ord om de utrotningshotade arterna, och vårt urfolk, som körs över av vår ekonomi. Vi väljer att kliva ut ur det rökfyllda konfliktstinna rummet och kämpa för dem.
Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet

I montaget ser vi paneldeltagarna Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Maria Ottoson, 49 år, medlem, partiet Initiativet och Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet
I montaget ser vi paneldeltagarna Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Maria Ottoson, 49 år, medlem, partiet Initiativet och Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet. 

– Vi har inte tid med misstroendeförklaringar! Det driver inte samarbete och tar fokus från den viktigaste frågan av dem alla – klimatet. Den stora majoriteten inom politiken och i befolkningen förstår hur ytterligt allvarlig situationen är och behöver nu istället finna varandra och arbeta gemensamt. Det fåtal klimatförnekare eller -försenare som studsar runt därute gör ändå ett sorgligt och framgångsrikt arbete i att misstroendeförklara sig själva.  
William Grönlund, talesperson Klimatalliansen, 47 år.  

– I nuläget, ingen. I en situation med krig i vårt närområde, Natoansökan och mindre än hundra dagar till valet är det obetänksamt, för att inte säga oansvarigt att skapa kaos i rikspolitiken. Visserligen går det att rikta kritik mot regeringens sätt att hantera gängkriminaliteten, men det krävs en större enighet mellan majoriteten av riksdagspartierna för att komma till rätta med problemen.
Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna

I montaget syns paneldeltagarna William Grönlund, talesperson Klimatalliansen, 47 år och Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna
I montaget syns paneldeltagarna William Grönlund, talesperson Klimatalliansen, 47 år och Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna. 

– Jag vill misstroendeförklara Erdoagan. Hans förtryck av kurder och stöd till IS borde uppmärksammas mer.
Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

– På miljökonferensen Stockholm+50 skanderade statsministern att vår moraliska plikt är att göra allt för att lösa klimat- och miljökrisen och andra parallella kriser. Samtidigt tar regeringen 700 miljoner (nära 50%) av Gröna klimatfonden, 100 miljoner (100%) av klimatinvesteringsfonden, 47% av stödet för hållbar utveckling och 39% av stödet till svenska biståndsorganisationer. Med detta hyckleri är det därför vår moraliska plikt att rikta missförtroendeförklaring mot Magdalena Andersson.
Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

I montaget visas paneldeltagarna Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet och Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden
I montaget visas paneldeltagarna Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet och Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden.  
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV