Energi · Kan själv

Elektronikfix med in-och-ut-metoden

Det ser krångligt ut, men genom att fokusera på ett fåtal sladdar kunde Jerker räkna ut hur han skulle koppla dem till det nya hörlursuttaget.

Kan själv är ofta enkla, vardagliga tricks som inte kräver en massa kunskaper. Men ibland tycker Jerker om att göra något lite mer utmanande. Bygga om elektroniska prylar är en favorit.

Elektronik är en egen värld. Prylar som blinkar och fräser överallt, som gör saker som är omöjligt att förstå utan gedigen utbildning. Jag gick tekniskt gymnasium, men hajar fortfarande noll på detaljnivå. Ändå kan jag fixa en hel del och jag lärde mig åtminstone att löda i plugget, en färdighet jag rekommenderar.

När jag sysslar med elektronik tänker mig det jag ska göra något med som en svart låda. Vad som händer inuti lådan struntar jag i. Det enda jag behöver veta är var saker kommer in och var de kommer ut. Och hur det hela försörjs med ström. Jag kallar det i brist på bättre ord för in-och-ut-metoden. Den går att applicera på andra områden också. Programmering. Musikproduktion. Skrivande i allmänhet. Gör det du kan. Sno resten.

Hörlurarna som blev multidosa

Jag har ägt ett par trådlösa hörlurar som använder analog trådlös teknik sedan nån gång på nittiotalet. En liten dosa sänder ut radiovågorna och kan kopplas till alla tänkbara ljudkällor. Plötsligt slutade ena hörluren fungera, och jag är så förtjust i att få mitt ljud levererat analogt att jag tyckte det var värt att rädda det jag kunde.

Eftersom ljudet kommer in i lurarna trådlöst visste jag att jag inte skulle behöva leta efter såna sladdar och det gav mig mod. Jag plockade isär alltet, plockade bort de båda högtalarna och upptäckte att det satt elektronik i båda lurarna med en sladd som förband de båda halvorna. Hade allt suttit samlat hade jag antagligen bara behövt koppla om ett par sladdar. Nu var jag tvungen att räkna ut hur saker satt ihop.

Det första jag gör är att kolla strömförsörjningen. En förstärkare tar in signaler från en mikrofon eller liknande och ökar sen kraften i signalen med hjälp av elektrisk ström utifrån. Bara att följa sladdarna som går ut från batterierna. Och sen kollar jag hur ljudet kommer in och var det går ut.

Två före detta hörlurar ombyggda till en trådlös mottagare
Två före detta hörlurar ombyggda till en trådlös mottagare. Foto: Jerker Jansson

Stereoljud skickas oftast ut i två par som måste kombineras på rätt sätt för att det ska funka. Det går att förstå sig på principerna bakom hur signalerna far i sladdarna. och det kan vara till nytta, men det går också bra att bara chansa. Jag använder ett par hörlurar och kopplar sladdarna slumpvis tills det låter rätt. Finns extremt mycket information som jag inte pallar ta till mig om sånt här på nätet.

När jag räknat ut vilka sladdar som skulle gå vart lödde jag ihop det hela och kopplade på ett hörlursuttag som sticker ut ur dosan. Det uttaget kan jag koppla till vilken form av ljudkälla som helst med hjälp av rätt sladd.

Jag har haft stora planer på att bygga in en lampa och drömmer om att kombinera med en liten FM-mottagare och få in bluetooth. Sånt finns i miniversioner att köpa, men då är det inte riktigt Kan själv. Sen vill jag att det ska se snyggt ut. Cyberpunk. Återkommer om det.