Radar · Djurrätt

Ny larmrapport: Grisar buras in halva sina liv

Grisarna i undersökningen hade knappt plats för att röra sig i sina burar.

Omkring 8 miljoner suggor i Europa lever halva sina liv i burar knappt större än de själva. En ny rapport och videomaterial som släpptes i dag visar hur grisarna knappt kan röra sig och inte får utlopp för sina naturliga modersinstinkter.

Suggor som tvingas ligga i sin egen urin och avföring, som gång på gång insemineras för att föda fram griskultingar som de sedan i praktiken inte kan ta hand om på ett sätt som skulle vara naturligt – på grund av att burarna är för små. Det visar det videomaterial som Compassion in world farming tagit fram och som kan ses här (varning för starka bilder).

Rapporten är en bilddokumentation från 16 gårdar runt om i Europa som Compassion in farming infiltrerat och ingår i deras kampanj End the cage age. Gårdarna ligger i fyra EU-länder: Frankrike, Italien, Spanien och Polen. Och även om undersökningen genomfördes på ett fåtal gårdar så uppskattas 85 procent av alla suggor i EU leva på samma sätt: i små och trånga burar som inte ger utrymme för grisarna att leva ut sina naturliga beteenden. Istället visar rapporten hur suggorna visar tecken på att inte må bra, genom olika typer av beteendestörningar som att de biter i buren och gör onormala bitrörelser i luften.

Även suggor i produktionen av olika ”exklusiva” skinkor såsom Parma och Bayonne rapporteras leva under samma klaustrofobiska förhållanden.

Amanda Dahlberg, expert på djur i livsmedelsindustrin i World animal protection Sverige, som stöder kampanjen för ett EU-förbud mot burar i lantbruket säger i ett pressmeddelande:

– Jag hoppas att avslöjandet av grisarnas brutala verklighet får EU:s makthavare att agera snabbt. Rapporten är en högljudd väckarklocka, som visar att det är bråttom att förverkliga burförbudet som EU-kommissionen har uttalat sitt stöd för. Det är helt oacceptabelt att grisar hålls under sådana här förhållanden.

En sammanfattning av rapporten kommer att skickas till EU:s jordbruksministrar. EU-kommissionen uttalade sig redan förra sommaren om att de vill få till ett burförbud. Detta efter att End the cage age-kampanjen fått in 1,4 miljoner underskrifter från runtom i Europa. Men ambitionen är att kunna presentera en ny lagstiftning till år 2027. Exakt när denna skulle kunna träda i kraft är oklart.

– EU:s burförbud för grisar och andra lantbruksdjur är ett viktigt steg framåt på den vägen. Totalt handlar det om över 300 miljoner djur. Jag hoppas att den här larmrapporten påskyndar förslaget om ett förbud, så att det inte dröjer fem år till eller längre innan djuren släpps ut ur sina burar, säger Amanda Dahlberg i pressmeddelandet.