Radar · Politik

Andersson betonar tätare samarbete med Nato

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har under samtalat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg – både om säkerhetsläget i Ukraina och Sveriges samarbete med Nato.

Under fredagen samtalade statsminister Magdalena Andersson med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om bland annat det spända läget vid Ukrainas östra gräns, samt om Rysslands militära styrkeuppbyggnad. Men samtalet handlade också om ett fördjupat svenskt samarbete med Nato.

Under fredagen kommer Natos utrikesministrar hålla ett extra möte om det spända säkerhetspolitiska läget mellan Ryssland och Ukraina – som trappats upp ytterligare på sistone efter att Ryssland under senhösten har placerat tiotusentals soldater vid den Ukrainska gränsen. Men innan mötet, under fredagsförmiddagen, samtalade den svenska statsministern Magdalena Andersson om läget med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg över telefon, rapporterar TT.

Förutom diskussioner om det aktuella läget i Ukraina samt Rysslands säkerhetsförslag till Nato och USA, som bland annat handlar om att fler stater inte ska bli medlemmar i militäralliansen, inklusive Ukraina, talade Andersson och Stoltenberg också om att utöka samarbetet mellan Sverige och Nato. Fördjupade relationer med militäralliansen var ett av förslagen som Socialdemokraternas partistyrelse önskade få med i riktlinjerna – och efter heta diskussioner om alliansfrihet – slutligen fick stöd för under S-kongress i november. Något som nu betonas av den svenska statsministern på Twitter.

”Tack Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för vårt samtal om vikten av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och fördjupa partnerskapet mellan Sverige och Nato”, skriver Magdalena Andersson på Twitter efter fredagens samtal.

Magdalena Anderssons tackar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för samtalet under fredagsförmiddagen
Magdalena Anderssons tackar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för samtalet under fredagsförmiddagen. Foto: Skärmdump Twitter

Även Jens Stoltenberg har kommenterar samtalet med Andersson på Twitter, där han bland annat skriver att ”Sverige är en uppskattad Nato-partner”.

Magdalena Andersson har nyligen även talat med Finlands president Sauli Niinistö.

Nästa vecka väntas ryska representanter hålla möte med USA, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterar samtalet med statsminister Magdalena Andersson
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterar samtalet med statsminister Magdalena Andersson. Foto: Skärmdump Twitter