Radar · Utrikes

Lastbilsprotest mot vaccin ”utom kontroll”

Lastbilar i centrala Ottawa blockeras av polis.

Lastbilsprotesten mot covid-vaccin och mot Kanadas restriktioner har lamslagit Ottawa som utlyst undantagstillstånd. Borgmästaren kallar krisen den ”allvarligaste nödsituationen” någonsin och kraftigt beväpnad polis har slagit till mot proteströrelsen.

Ottawas borgmästare Jim Watson beskrev i söndags kväll situationen som ”fullständigt utom kontroll”.

– Det är uppenbart att vi är i underläge och att vi förlorar den här striden. Det här måste upphävas – vi måste få vår stad tillbaka, sade Jim Watson till kanadensiska radiokanalen CFRA.

Samma dag utlyste han ett undantagstillstånd i huvudstaden på grund av de omfattande lastbilsprotesterna som går in på sin andra vecka.

”Frihetskonvojen” som rörelsen själv kallar sig nådde huvudstaden den 29 januari och har parkerat sina stora lastbilar på stadens gator, ställt upp tält och tillfälliga bodar.

Protesterna började som ett motstånd mot de vaccinkrav som införts vid gränsen mellan USA och Kanada men har breddat sig till en rörelse mot coronarestriktioner och premiärminister Justin Trudeaus styre.

Protesterna har förlamat huvudstaden och medborgare har klagat på det ändlösa tutandet, på nedskräpningen i stadens parker, över att ha blivit trakasserade, förolämpade eller ha stoppats av demonstranterna.

Krypskyttar stod vakt

I söndags infördes hårdare tag mot proteströrelsen och enligt polisen kan det nu även utgöra ett brott att hjälpa demonstranterna genom att förse dem med bränsle till exempel, skriver AFP. 250 federala poliser har kallats till Ottawa för att hjälpa till.

Under kvällen slog kraftigt beväpnad polis till mot en parkeringsplats vid en basebollarena i östra delarna av staden som blivit ett tillhåll för demonstranterna.

Prickskyttar höll vakt på taket till arenan och på ett hotell i närheten medan polisen gick in på området, rapporterar public service bolaget CBC.

Två personer greps i insatsen och ”flera fordon” beslagtogs, skriver polisen i Ottawa i ett uttalande. Polisen beslagtog också bränsle som förvarades på platsen.

Under söndagen togs tält och provisoriska hyddor i plywood som proteströrelsen ställt upp i en park i centrala Ottawa bort. Demonstranterna samarbetade med polisen under upprensningen i parken som sedan spärrades av.

Rasism och hatbrott

Proteströrelsen har väckt stöd bland vissa kanadensare som anslutit med personbilar, men protesten har även lockat till sig flera högerextremister vilket oroar polisen.

Över 650 samtal har kommit in till polisen i Ottawa sedan protestens början för tio dagar sedan och 97 misstänkta brott utreds. Elva av dem rör hatbrott och fyra personer har delgivits misstanke, rapporterar CBC.

– Det har varit rasistiska skyltar, det finns många anmälningar från människor som blivit misshandlade och trakasserade för att ha haft munskydd, säger Stephanie Carvon, boende i Ottawa och tidigare nationell säkerhetsanalytiker för den kanadensiska regeringen, till BBC.

Liknande men mindre protester ägde också rum i Toronto, Quebec och Winnipeg i lördags.

Artikeln