Radar · Arbetskritik

Större risk att själv bli mobbad – om du inte ingriper mot mobbaren

Arbetsplatser där det tillåts förekomma mobbning skapar en dålig arbetsmiljö för alla.

Bevittnar du mobbning på arbetsplatsen, men vågar inte ingripa av rädsla för att själv bli utsatt? Då gör du fel. Den som inte ingriper löper nämligen större risk att själv bli mobbad, visar en ny studie.

Tidigare undersökningar som har gjorts om hur människor som blir vittne till mobbning tänker om att ingripa, visar att det finns en rädsla hos många för att själv bli drabbade. Men den rädslan är ogrundad, enligt en ny studie, där forskare för första gången har undersökt de faktiska konsekvenserna av att ingripa mot mobbare.

Den som inte ingriper i situationer där en annan person blir utsatt för mobbning, löper inte en större risk att bli utsatt. Däremot ökar riskerna – med mer än tre gånger – om man intar en passiv ställning och blundar för att en kollega blir mobbad. Detta då arbetsplatser där mobbning tillåts förekomma ofta är dåligt fungerande och kännetecknas av en dålig arbetsmiljö med människor som inte mår bra.

Nu vill forskarna gå vidare och undersöka mer specifikt hur olika sätt att ingripa kan påverka situationen samt vilken betydelse mobbarens eller ingriparens ställning på arbetsplatsen har.

– Vi har tagit de första stegen, men hoppas att fortsatt forskning ska göra oss ännu klokare. Vi vill bland annat veta hur situationen påverkas av olika sätt att agera när man ser mobbning eller av den status den som mobbar eller den som ingriper har, till exempel om det är ens chef som mobbar, säger Michael Rosander, biträdande professor vid Linköpings universitet, som har skrivit artikeln tillsammans med professor Morten Birkeland Nielsen vid Universitetet i Bergen, i en kommentar.

Här kan du ta del av artikeln Witnessing bullying at work: Inactivity and the risk of becoming the next target.