Radar · Miljö

Ny batterifabrik i Göteborg – nu höjs röster för mer förnybar energi

Den nya batterifabriken kommer att kräva mycket elektricitet, och planen är att använda förnybar energi.

I fredags kom beskedet att Northvolt placerar sin andra batterifabrik i Sverige i Göteborg. Det kommer bland annat att innebära 3000 nya jobb. Men från Göteborg energi ropas det på mer förnybar energi – samtidigt som nya havsbaserade vindkraftprojekt stoppas.

Det blev till sist Göteborg som batteritillverkaren Northvolt valde som plats för sin nya batterifabrik i Sverige. Platsen kommer att bli Torslanda, i nära anslutnings till Volvo cars fabrik. Volvo skriver i ett pressmeddelande att det kommer att innebära upp till 3000 nya jobb i staden.

Batterifabriken beräknas få en årlig kapacitet på 50 gigawattimmar och ska kunna producera battericeller till en halv miljon elbilar per år.

Samarbetet mellan de båda företagen kommer att bygga på ”en hållbar produktion” och i ett pressmeddelande skriver Northvolt att ”anläggningen kommer att drivas av fossilfri energi med fokus på att driva på den förnybara energikapaciteten i regionen”.

Och mer förnybar energi är något som Göteborg energi ropar på. Göteborg Energis vd Alf Engqvist säger till GP att det i dagsläget finns tillräckligt med kapacitet för att tillgodose fabrikens behov, men att det kommer att behövas mer kapacitet framöver.

– Det är inte bara den här nya fabriken, vi ser flera investeringar som kommer behöva el. På tio år ser vi ett dubblerat behov, från dagens 800 megawatt till 1600 megawatt i mitten av 2030-talet, säger Engqvist till tidningen.

Motvind för vindkraft

Han tror att havsbaserad vindkraft skulle vara det enda kortsiktiga alternativet och möjligen ny kärnkraft på längre sikt.

– Jag tror absolut att vi behöver få in havsbaserad vindkraft i nätet i Sverige, jag är övertygad om att det är nödvändigt för oss, säger han till GP.

Det finns också flera sådana projekt på planeringsstadiet utanför västkusten.

Men det finns också ett motstånd. Så sent som i förra veckan röstade Öckerö kommun nej till en planerad vindkraftpark som skulle placeras 15 kilometer utanför öarna. I kommunens remissvar till vindkraftföretaget Eolus skriver kommunen bland annat att deras svar har att göra med att det skulle omöjliggöra yrkesfisket, försämra det marina livet och förändra landskapsbilden: ”En obruten horisont har stor betydelse för landskapets karaktär, identitet och kulturhistoria”.

Men även försvaret säger nej till en vindkraftpark lokaliserad i Göteborgs norra skärgård. Detta på grund av att det kan ”medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”, skriver Kungälvs-posten. Exakt vad detta intresse skulle bestå av är sekretessbelagt. Försvaret skriver också att risken är hög att det finns minor från första och andra världskriget kvar på havsbotten.