Glöd · Debatt

”Fred skapas genom samtal, inte genom att man rustar för krig”

Soldater patrullerar i Slite på Gotland.

Vi riskerar att krigshetsen mot Ryssland mynnar ut i ett kärnvapenkrig – det sista vi och världen behöver. Nyckeln till fred är gemensam säkerhet samt vänskapliga och fredliga samtal med våra grannländer. Inklusive Ryssland, skriver Barbro Midbjer.

Nu när stridsropen skallar vill jag höja min röst för freden. Vi har fått leva i en långvarig fred i vårt land. Det har vi fått uppleva för att vi har haft några kloka politiker. Olof Palme var den som värnade om freden. Han förstod det dagens tongivande politiker inte förstår: Kriget förhärligas. Det är aldrig det vårt land eller vår värld behöver, absolut inte nu.

Klimatförändringarna orsakar så mycken skada, folkomflyttningar sker redan nu. I vår tid, med torkan som följer med klimatförändringarna, kommer de hungriga och törstiga ropa högt på mat och vatten. Från många länder på vår jord. Vi behöver fred och hålla ihop och samarbeta mer än någonsin tidigare för att möta detta. Nyckeln till fred är fortfarande det som Palme arbetade för: gemensam säkerhet, vänskapliga och fredliga samtal med våra grannländer, och dit hör Ryssland. Diplomati var verktyget för fred och är det lika mycket nu. Samarbete över gränserna är livsviktigt. Särskilt nu, med tanke på både kärnvapnen och klimatförändringarna. Att minska användandet av fossila energikällor är också viktigt för just freden.

Svartmålning, misstroende, fördömanden och isolering är aldrig rätt när vi pratar om freden. Det förstod Palme och även de äldre socialdemokraterna som Tage G Pettersson med flera. Delta i hotfulla krigsförberedelser mot Ryssland kan vara riktigt farligt. Fredsrörelsen förstår detta och är djupt oroade av denna krigshets och krigshysteri som vi ser just nu.

Nu ska lilla Sverige demonstrera mot stora Ryssland som på Gotland. På Gotland vimlar det ofta av Natos närvaro med krigsmaskiner och soldater. Vi svenska folket ska skrämmas från vettet så att vi ska tro att vi behöver vara med i Nato för att vara säkra för hotet från Ryssland. De har inget intresse av Sverige, de har så mycket mineraler, olja och gas i sitt land. Däremot är just det intressant för Nato och USA.

Nato är en krigsallians, ett verktyg för makt och inget försvar. De attackerar andra länder, råvaror är alltid åtråvärda i krig. Ett litet land som Sverige ska hålla sig borta från sådant. Nato är en kärnvapenallians som ser sig ha rätt till att anfalla först. Vi ska låta bli att reta upp Ryssland, som Sverige länge har gjort, de har också kärnvapen. Kärnvapnen är fruktansvärda, mördar många människor samtidigt urskiljningslöst, infrastrukturen blir förvridna stålskelett, mark, luft och vatten förgiftade. Är det så vi vill se Europa, i ruiner?

Därför måste vi nu hejda denna krigshets och krigspropaganda, som den om Ukraina. Svenska vapen dit är fel. Nyckeln till fred är ännu fredliga samtal samt diplomati och samarbete med Ryssland som tidigare. Det är säkerhet. Och att vi håller oss borta från Nato. Sverige riskerar annars att bli en krigsskådeplats för USA:s och Natos krig mot Ryssland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV