Radar · Politik

Portade SD vill porta Nobelstiftelsen från Blå hallen

Blå hallen i Stockholms stadshus under förra årets Nobelfest.

Sverigedemokraterna i Stockholm vill göra om reglerna för de som vill hyra Blå hallen i stadshuset i Stockholm, rapporterar Sveriges radios Ekot. Enligt SD är det en ”principfråga”, då partiledare Jimmie Åkesson inte är välkommen till Nobelfesten som ska hållas där på lördag.

Inför kommunstyrelsens sammanträde i Stockholm under onsdagen lämnade Sverigedemokraterna en skrivelse där man menar att kommunstyrelsen bör utreda ”fördjupade demokratikriterier” för de som vill hyra Blå hallen. Detta för att undvika ”oskälig diskriminering av riksdagspartier”.

Gabriel Kroon, SD:s gruppledare i Stockholm säger till Ekot att det handlar om en principfråga:

– Är det så att Nobelstiftelsen väljer att porta Sverigedemokraterna, ja, då kanske Blå hallen och stadshuset väljer att porta Nobelstiftelsen.

Nobelstiftelsen har i år liksom tidigare år valt att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare. Det motiveras med att ”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism”.

SD:s förslag ser inte ut att få stöd i kommunstyrelsen.

– Varje organisation som ordnar en fest bestämmer själv vilka de vill bjuda in och inte. Det är en del i ett fritt samhälle, säger Jan Jönsson, gruppledare för Liberalerna i Stockholm, till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV