Glöd · Debatt

”Priset är högt för en kvinnas rättigheter”

Mannen som trakasserade Maria Bratt på restaurangen fick hållas och hon fick inget stöd.

Maria Bratt blev trakasserad av en berusad man på en restaurang. Personalen hjälpte henne inte – och nästa gång hon kom dit blev hon portad. Varför tar omgivningen mannens parti i en sådan situation? Ja, varför lever vi i ett patriarkat? undrar hon.

Det var en vårdag i maj, solen sken och fåglarna kvittrade. Här bor jag, i en trivsam närförort i Stockholm, och här har jag alltid trivts. Jag skulle gå ut till en av restaurangerna i området där jag varit kund i tolv års tid och träffa en granne och ta ett glas vin. Väl inne träffade jag på honom, beställde mitt vin och satte mig ned och språkade med honom.

Då kom T in, en person som jag sett på håll i orten tidigare, och han satte sig vid mitt och grannens bord utan att fråga om han fick sätta sig vid samma bord som vi. Vi sa försiktigt att vi ville vara själva, och att han kunde sätta sig vid ett annat bord.

Han började gorma och var rejält berusad och sa att vi var idioter. Vi bad honom åter igen att byta bord. Det gjorde han inte. Jag gick ut för att hämta frisk luft utanför restaurangen och han sprang efter och skrek efter mig att jag är dum i huvudet och inte kan skriva. Jag gick därifrån och han följde efter, och jag började småspringa in till restaurangen.

Jag gick till servitrisen och sa att jag blev trakasserad av T. Hon pratade knappt engelska och ingen svenska och hon förstod inte. Jag blev förtvivlad och ledsen, sa att jag ville vara ifred från T och ville ha hjälp. Jag fick ingen hjälp och T vägrade låta mig och grannen vara ifred så jag gick därifrån.
En vecka senare gick jag till restaurangen för att beställa mat, och då var det en annan servitris som jobbade och hon vägrade servera mig. Hon sa att hon aldrig mer kommer servera mig. Jag gick därifrån och grät.

Så är det, att om vi kvinnor säger ifrån när en man är elak mot oss tar ofta omgivningen deras parti. Varför? Ja varför lever vi i ett patriarkat är frågan egentligen? Varför har män rätt att bete sig illa mot oss, och i värsta fall mörda oss utan eller med lite konsekvenser? Att jag sa ifrån på restaurangen, när jag blev stalkad och trakasserad, gjorde att jag blev portad där. Fast jag handlat och besökt dem i tolv års tid och varit en stamgäst.

Livet är inte rättvist, särskilt inte för kvinnor. För att vi lever i ett patriarkat. Jag betalade ett högt pris för att uttrycka mina rättigheter.