Radar · Inrikes

Höjda matpriser kan ge mer vegetariskt i skolköken

Priset på mejeriprodukter såsom matfett och crème fraiche har ökat cirka 25 procent i år samt på kyckling och fågel som stigit nästan lika mycket.

När priserna ökar mest på kött och mejeriprodukter kan det innebära att skolbarnen får mer vegetariskt på menyn.

Kostnaden för skolluncher och måltider på äldreboenden ökar
Kostnaden för skolluncher och måltider på äldreboenden ökar. Sannolikt får kostchefer tänka nytt, om de inte redan reviderat menyerna. Arkivbild. Kent Skibstad/NTB/TT

Matpriserna har stigit med närmare 10 procent under året och nya höjningar förväntas i höst. Men all mat har inte ökat lika mycket i pris, mejeriprodukter och kött har höjts mer än andra produkter. Detta gör prisgapet mellan vegetarisk kost och animalier ännu större än tidigare och möjligheten att välja vegetariskt även av ekonomiska orsaker blir bättre. 

Skolmatens ökade kostnader drabbar ofta kommuner med redan ansträngda budgetramar, särskilt i små kommuner runt om i landet.

I Mellerud i Dalsland höjdes priserna från kommunens matleverantör med 9,7 procent i maj. För en liten kommun som Mellerud innebär det 700 000 kronor i extra kostnader. Och i september kommer priserna att höjas ytterligare.

– Vår leverantör har redan flaggat för att det kommer att bli en stor ökning då också, säger Martin Zetterström, enhetschef på Melleruds kommun till TT.

På kommunen tittar man nu på hur man kan skriva om matsedlarna för att hålla nere kostnaderna. Vissa livsmedel, som kyckling, mejeriprodukter, matfett, kött och kaffe, har blivit mycket dyrare och kommer därför minskas på.

– Vi kommer att få justera recepten. Om vi har ett dyrt livsmedel kanske vi inte använder lika mycket av det utan istället fyller ut med grönsaker i en gryta till exempel, säger Martin Zetterström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV