Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Sverige uppmanas göra som Irland – och stänga minkfarmerna

För att förebygga smitta på minkfarmer föreslår Jordbruksverket att krav på smittskyddsåtgärder ska införas i förprövningen av byggande av nya anläggningar.

I förra veckan, tisdagen den 29 mars, röstades ett lagstiftningsförslag igenom som förbjuder pälsdjursuppfödning på Irland. Men i Sverige är minkuppfödning sedan årskiftet tillåtet igen. 

De sista minkfarmerna på Irland avvecklades under 2020 på grund av rädsla för smittspridning av Coronaviruset, SARS-CoV-2. Trots att ingen sådan smitta upptäckts på någon av Irlands dåvarande minkfarmer bestämde sig Irland också för att avliva alla minkar i landet i förebyggande syfte. 

I slutet av juni 2021 lades sedan ett lagförslag om att permanent förbjuda alla pälsdjursfarmer i landet. Och i förra veckan, tisdagen den 29 mars, röstades detta förslag igenom. 

De flesta svenskar emot minkfarmar

Enligt djurskyddsorganisationen Respect for Animals är 80 procent av irländska medborgare för förbudet mot pälsdjursuppfödning.

I Sverige visar en opinionsundersökning från Novus från 2021 att 76 procent av svenskarna är emot burhållning av minkar för pälsproduktion. 

Minkuppfödning tillåtet i Sverige igen

Under 2021 har det varit förbjudet att föda fram minkar för pälsproduktion i Sverige på grund av risk för smittspridning. Men från och med årskiftet är det tillåtet igen. 

I samband med att förbudet lyftes fick Jordbruksverket i uppdrag att utreda smittrisker i Sveriges djurhållning och komma med förslag på åtgärder. 

Djurens Rätt: ”Sverige borde gå längre”

Den 28 februari publicerades resultatet av utredningen och exempelvis föreslås att krav på smittskyddsåtgärder ska införas i förprövningen av byggande av nya anläggningar. 

Förslaget har dock kritiserats av Djurens Rätt som menar att det inte gör något åt situationen på svenska minkfarmer just nu. De tycker att Sverige skulle gå längre – och likt Irland avveckla minkfarmerna en gång för alla. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV