Radar · Politik

Lättnader i strandskyddet stoppas i riksdagen

En majoritet i riksdagen stoppar förslaget om lättnader i strandskyddet.

Lättnader i strandskyddet var ett villkor för att Centern skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i höstas. Nu stoppar en majoritet i riksdagen förslaget.

Det var efter långa och hårda diskussioner mellan Centern och Miljöpartiet som regeringen till slut fick fram en proposition om lättnader i strandskyddet.

Centern ville att det skulle bli lättare att bygga i strandnära områden medan Miljöpartiet ville se en skärpning i tätbebyggda områden med högt byggtryck.

Resultatet blev en kompromiss som innebär att det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden och i små tätorter samtidigt som reglerna skärps i områden med stor efterfrågan på mark.

Men nu blir det ingenting. M, SD, KD och V yrkar alla avslag på propositionen i sina följdmotioner. Tillsammans stoppar de därmed propositionen, trots att de inte är överens om något alternativ.

– Reglerna blir nu kvar som de ser ut i dag. Man skulle ju kunna ta propositionen i olika delar, att de avslår delar som de tycker är dåliga och släppa igenom förslag som de tycker är bättre än dagens regelverk, men det gör de inte, säger ordförande i miljö- och jordbruksutskottet Kristina Yngwe (C) till TT.

– Den största besvikelsen för min del är att jag vet att det finns människor på landsbygden som skulle kunna få bygga utifrån de nya regelverken, att det skulle hjälpa människor på landsbygden, men nu kommer människor i kläm på grund av ett politiskt spel för att man vill markera mot Centerpartiet, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV