Radar · Arbetskritik

Historisk fack-organisering av Amazonarbetare i USA

De som jobbat för att få till ett fackförbund bland Amazon-arbetarna i delstaten New York jublar efter en omröstning där ja-sidan vann.

För första gången har Amazon-arbetare i USA röstat för att skapa en fackförening. Detta trots att initiativet motarbetats av företaget.

I förra veckan gav hårt fackligt organiseringsarbete utdelning för Amazon-anställda i delstaten New York. I en omröstning röstade 55 procent av arbetarna ja till att starta en fackklubb, den första kopplad till företaget i USA.

– Vi vill tacka Jeff Bezos för att han åkte till rymden, för när han var där uppe värvade vi folk, sade initiativtagaren Christian Smalls till flera medier som samlats.

Det är ingen hemlighet att Amazon länge motarbetat facklig organisering av sina anställda, och företagets reaktion på den senaste utvecklingen var inte heller positivt.

”Vi är besvikna över utgången av omröstningen i Staten Island, då vi tror att en direkt relation med företaget är det bästa för våra anställda”, skrev Amazon i ett uttalande, enligt Democracy now.

Företaget utvärderar nu möjliga åtgärder, bland annat att lämna in en skriftlig invändning på det de menar är en ”olämplig och otillbörlig påverkan” från myndigheten National Labor Relations Board (NLRB), som har till uppgift att just skydda anställdas rätt att gå samman, med eller utan fackförbund.

Missnöje blev startskottet

Initiativtagarna till processen, som i organiserad form pågått mer än 11 månader, uttrycker istället glädje. Till Democracy now berättar Christian Smalls hur det började för två år sedan då han blev av med sitt jobb efter att ha lett en strejk i protest mot att Amazon inte infört några skyddsåtgärder i samband med pandemin. Det ledde till att han och bästa kompisen Derrick Palmer började arbeta för en organisering, han själv på utsidan och Palmer på insidan av företagets väggar.

– Du vet, vi pratade konsekvent med våra arbetare varje dag, säger han.

Derrick Palmer lägger till att det var den felaktiga avskedandet av vännen som satte det hela i rullning.

– Du vet, många arbetare pratade om Chris, att de var rädda för coronaviruset, och sedan pratade de om coronaviruset på grund av vad som hände med Chris och andra organisatörer som avskedades. Så jag gjorde det till min sak att prata med dem, att lätta på spänningen, att fortfarande låta dem veta att- du vet, vad jag känner var olagligt, säger han till Democracy now.

Organiseringsmodell med fördelar

Frågan om detta fall av lyckad organisering kan sprida sig i USA har inget enkelt svar. Journalisten Steven Greenhouse skriver i en analys i nyhetsmagasinet The Atlantic att tillvägagångssättet, en ”arbetar-till-arbetare”-organisering utan några ekonomiska muskler bakom utan snarare byggd på frivillighet och crowdfunding, är något som skulle behöva spridas i USA. Generellt, menar han, är det svårt att starta facklig organisering i landet på grund av att många företag arbetar aktivt för att motverka det. Men en rörelse som kommer underifrån snarare än via de etablerade, stora fackföreningarna kan ha större framgång, skriver han:

”En lite förstådd men stor fördel med att organisera arbetar-till-arbetare är att när en arbetsplats anställda röstar om huruvida de ska organisera sig fackligt, känner de att de inte väljer mellan sin arbetsgivare – som de kanske inte gillar – och ett distanserat, ofta byråkratiskt, föga känt förbund. Istället känner de att de väljer mellan sin arbetsgivare och en energisk, orolig grupp av medarbetare och vänner som är angelägna om att bygga en bättre arbetsplats. För många arbetare gör det att rösta på facket till en självklarhet.”