Energi

Ät, drick och njut av filmnostalgi längs kanalen

Göta Hotell är en av de mest kända byggnaderna längs kanalen.

I år är det 200 år sedan den västra delen av Göta kanal invigdes. Här är platser längs kanalen – från Sjötorp till Mem – för dig som vill känna historiens vingslag och vara med i firandet av Sveriges längsta besöksmål.

En anledning till att kanalbygget startade var att man ville undvika danskarnas höga tullavgifter. Bygget startade 1810, och 1832 hade man lyckats förverkliga drömmen om en vattenväg tvärs över Sverige. Kanalen är 190 kilometer lång och har 58 slussar.

Bygget är ett av de största som genomförts i Sverige, enligt Göta kanalbolag. År 1822, när 13 slussar hade färdigställts, var byggets västgötadel klar, och det är det som uppmärksammas i år.

Kanalmuseet i Sjötorp

Där Göta kanal möter Vänern ligger Sjötorp, även känt som porten till kanalen. Hit kommer tusentals turister varje år för att se båtslussningen på nära håll. Här finns också Kanal- och sjöfartsmuseet inrymt i ett gammalt rött hamnmagasin, där besökarna kan dyka ner i kanalens historia och lära sig om gångna tiders sjöfart. En trappa ner i samma byggnad ligger Café Baltzar von Platen, döpt efter Göta kanals grundare.

Vreta Klosterbryggeri

Längs kanalen finns flera mat- och dryckesproducenter som kommer att delta i årets jubileumsfirande. En av dem är Vreta Klosterbryggeri, som producerar två jubileumsöl: Telfords ljusa ale och von Platens veteöl, som har fått sina namn efter Göta kanals upphovsmän, statsrådet Baltzar von Platen och ingenjören Thomas Telford. Ölsorterna kan provsmakas på bryggeriet, som ligger nära Bergs slussar i Östergötland, men också på flera restauranger och barer längs kanalen.

M/S Juno från 1874 är världens äldsta registrerade passagerarfartyg med hytter
M/S Juno från 1874 är världens äldsta registrerade passagerarfartyg med hytter. Den byggdes på Motala Werkstad och trafikerar ännu kanalen. Foto: Oskar Lürén

Forsvik

I Forsvik nära Vätterns västra kant finns kanalens äldsta sluss, byggd 1813, och Forsviks bruk som visar 600 år av svensk industrihistoria. Här finns också möjlighet att övernatta i brukets gamla arbetarbostäder, som numera är ett vandrarhem, och att åka på den historiska järnvägen från 1886.

Motala

I en av de två paviljongerna intill kanalen i området Gamla Motala Verkstad, mellan Borenshults slussar och Motala gästhamn i Östergötland, finns utställningen ”Från idé till verklighet”. Här visas hur statsrådet och riksståthållaren Baltzar von Platen förverkligade idén om att bygga den monumentala vattenvägen och det hårda arbetet bakom.

Motala har fler sevärdheter för nostalgiker, inte minst Sveriges största motormuseum, Motala Motormuseum, med en unik samling fordon och en komplett fungerande bilverkstad från 1920-talet. I staden finns också Sveriges Rundradiomuseum.

Bergs slussar

I Turistinformationen vid Bergs slussar utanför Linköping visas utställningen ”En vacker historia” som handlar om kanalens tillblivande och de utmaningar som ingenjörerna ställdes inför. Besökarna kan också lära sig om hur kanalen säkras för framtiden genom Göta kanal 2.0, det största renoveringsprojekt sedan invigningen 1832.

Göta kanal är ett populärt resmål även bland cyklister
Göta kanal är ett populärt resmål även bland cyklister. Foto: Crelle Ekstrand

Bo i en svamp

Den stora, gula byggnaden vid Norrkvarns slussar var ursprungligen en av Göta kanals kvarnar. Numera är det en populär hotell- och konferensanläggning som erbjuder boende i exempelvis ett gammalt slusshus eller i en stuga som ser ut som en gigantisk karljohanssvamp. Vid Norrkvarns slussområde finns också Kulturstigen, som kantas av fakta om Göta kanals historia, samt Barnens minikanal, en miniatyr av Göta kanals västgötadel med slussar, signaturbyggnader och sjöar.

Retrovägen

Längs delar av västra Göta kanal går Retrovägen, en bilväg kantad av kaféer, bensinmackar, butiker, museer och andra besöksmål med välbevarade miljöer från 1950–1970. Mellan Lyrestad och Töreboda finns till exempel USA-inspirerade Mandy’s Diner och bykaféet Daisy’s Place Café och Kuriosa.

Glass i stora lass

För många östgötar är sommaren inte komplett utan minst en utflykt till glassrestaurangen Smultronstället i Söderköping, som firar 40 år i år. De öppnar för säsongen den 30 april och serverar 60 olika kreativa glasskreationer med utsikt över de intilliggande slussarna. Behöver du bygga upp aptiten kan du ta de 318 trappstegen upp till det intilliggande Ramunderberget.

Upptäck kanalen på två hjul

Göta kanal förknippas ofta med båtsemester, men kan lika gärna utforskas på två hjul. En populär startpunkt är Sjötorp vid Vänern. Här finns cykeluthyrare som erbjuder färdiga cykelpaket. Tredagarspaketet Göta kanal inkluderar flera historiska platser och inleds längs den gamla dragvägen där oxar drog fram segelfartygen i kanalen förr i tiden.

Göta Hotell

För många är Göta kanal synonym med kultfilmen ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?”. Längs kanalen finns flera platser från filmen som kan besökas. Ett exempel är Göta Hotell från 1908 med fint läge precis intill vattnet i Borensberg i Östergötland. Här erbjuds bland annat afternoon tea i hotellets tesalong under lågsäsong.

Vid Norrkvarns slussområde är det trevligt att stanna och stiga av båten
Vid Norrkvarns slussområde är det trevligt att stanna och stiga av båten. Det finns flera sevärdheter. Foto: Crelle Ekstrand

Kanalfakta

+ Allmänt

Den 190 kilometer långa Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken via 58 slussar. Kanalen började byggas 1810 och var färdig 1832, men den västra delen, mellan Sjötorp och Karlsborg, invigdes redan 1822.

+ Jubileumsåret

I år arrangeras en rad olika aktiviteter och evenemang för att fira 200-årsjubileet. Bland annat världens längsta fika, som kommer att serveras på kaféerna längs kanalen den 9-10 juli. Den 9 juli firas även Kanaldagen vid Bergs slussar och den 10 juli är det Sjötorps tur att fira samma dag. Den 5 augusti är det premiärvisning av filmen ”Göta Kanal 4” i Berg. Dessutom vankas roddtävlingar och konserter i sommar.

+ Bra att veta

Farleden har öppet från den 3 maj till 30 september i år, men många av sevärdheterna, hotellen och restaurangerna kan besökas året om.

+ Ny båtlinje

Den 21 maj invigs en ny båtlinje som knyter ihop Kinda kanal med Göta kanal. Den trafikeras av M/S Stockholm och går mellan centrala Linköping och Bergs slussar, som är ett av Göta kanals största besöksmål. Turen beräknas ta cirka 75 minuter inklusive en slussning i Kinda kanal.