Energi · Kan själv

Nytt höstliv för örter

Hösten är på ingång och många växter förbereder sig för nästa del av sin livscykel.

Hösten är på ingång och många växter förbereder sig för nästa del av sin livscykel. Men det går fortfarande att odla. Jerker Jansson ser till att ha basilika så länge som möjligt.

När jag sådde basilika i våras tog jag ett par av plantorna och satte i jord i krukor som passar för semihydro. Knöligt namn, men det handlar om att odla i både vatten och jord. Metoden går att använda för nästan alla växter, men jag gör det helst med kryddväxter, mynta är perfekt, och liknande kortvariga odlingar. För stora plantor välter lätt och kan tömma en burk med vatten snabbt och torka ut.

Det går bra att plantera om en planta från trädgården eller ta en från en bunt eller kruka från affären. Ett tag till är det tillräckligt ljust för att ha plantan i ett fönster, sen räcker en vanlig led-lampa som stöd några timmar per dag. De krukor som fungerar bäst för mig har rejäla hål i botten och inte är för stora. Jorden är till för att hålla växten stadigt och för att ge den näring.

Dessutom bör den nedersta delen av krukan passa i öppningen till en glasburk som  rymmer vatten nog för att rötterna ska kunna breda ut sig. Olika arter bildar olika mycket rötter, men en grov tumregel är att rotsystemet ofta blir lika stort som själva växten.

Låt rötterna etablera sig

Jag använder samma jord som till andra krukväxter, blandar kanske i nåt som håller vatten, små lecakulor, kokosfibrer eller krossad halm. Näringspinnar är ett bra sätt att göda plantan över tid.

Plantan får växa några veckor innan jag ställer krukan på en burk med vatten. Vattnet ska till en början nudda undersidan av krukan. Rötterna hittar sen av sig själv ner i vattnet genom hålet i botten.

Det läcker gärna jord ner i burken i början. Så byt vatten ett par gånger i veckan. När rötterna har vuxit ner i vattnet fyller jag inte burken ända upp för att slippa jord i vattnet.

När plantan har etablerat sig räcker det att fylla på vattnet då och då. Några droppar växtnäring då och då skadar inte, det finns särskild näring för hydroponi, men jag använder lika gärna vanlig.

Gallring

Det är lite läskigt, känns intuitivt fel, men genom att gallra och beskära plantor stimuleras de att växa sig tätare och större. Men jag gör det också med vanliga krukväxter. I synnerhet när jag odlar långsiktigt som min basilika som jag vill ska bli en buske, förvedas och bli en moderplanta som jag tar skott ifrån snarare än äter upp.

Den här plantan gallrade jag för en månad och den har tätat till sig bra. Olika arter har sina egna växtsätt, men i princip plockar jag bort alla stora blad och allt som ser skräpigt ut.

På så sätt behöver jag inte toppa planerande att den ska breda ut sig och många växter stympas av toppning och blir förkrympta.

De blad jag plockar blir till mat så inget går förlorat.

Börja med sticklingar

Många kryddväxter växer bra i vatten. Basilika och mynta är enklast. Det gäller att byta vattnet ofta, men de klarar sig länge utan extra näring till och med.

På så sätt räcker det med en planta för att skapa en hel trädgård. När minst två rottrådar har blivit ett par centimeter planterar jag sticklingen. Som sen producerar nya grenar att plocka till nya plantor.

Rensa bort alla blad från sticklingen, utom ett par bladpar i toppen. Skär ett snett snitt längst ner och stoppa ner i vatten direkt. Det bildas gärna luftbubblor som hindrar vatten från att komma in. Byt helst vattnet varje dag.