Radar · Miljö

MP: 30 procent skonsamt skogbruk till 2030

Miljöpartiet presenterade i dag ett skogspaket, där flera förslag syftar till att ställa om skogsbruket till att större arealer sköts hyggesfritt.

Skogspolitiken behöver på ett tydligare sätt bli en del av miljö- och klimatpolitiken. Det menar Miljöpartiet som i dag presenterade ett skogspaket, där ett förslag är att årligen satsa åtta miljarder för att skydda mer skog. ”Det kommer att finnas olika möjligheter att bedriva skogsbruk”, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) till Syre.

En majoritet av riksdagspartierna anser att svenskt skogsbruk är hållbart. Det anser inte Miljöpartiet, som under en presskonferens i dag presenterade förslag för hur de menar att skogen ska skötas, för att den ska kunna ge träråvaror och biobränsle, samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas.

– Vi vill se till så att skogsägare får betalt för den miljönytta som de skapar och inte vara fastlåsta i dåliga modeller, både för miljö och ekonomi. För det går inte att sticka huvudet i sanden och säga att Sverige kan fortsätta som förut. Just nu riktas skarp kritik från omvärlden mot svenskt skogbruk, säger språkröret Märta Stenevi under presskonferensen.

"Det är en logisk tanke"

Förslagen från Miljöpartiet ligger i linje med flera av EU-kommissionens förslag – som kritiserats hårt av regeringen och flera riksdagspartier. Att stora kalhyggen ska minimeras och att skogsbruket ska ställa om till ett mera naturnära bruk av skogen. För att gynna en omställning till ökat hyggesfritt skogsbruk vill Miljöpartiet införa ett omställningsstöd på 200 miljoner kronor per år för att stödja de skogsbrukare som vill ställa om. Men också utreda hur skogsägare kan få pengar för att låta skogen stå längre, som ett sätt att binda kol. Det genom så kallade klimatkrediter.

– Det är en logisk tanke att om man tar betalt för den koldioxid som släpps ut, att man då kan få ersättning för den koldioxid som man tar in från atmosfären, då är de naturbaserade lösningarna den snabbaste vägen för att klara det. Vi vill också satsa på teknik så som koldioxidavskiljning (bio-CCS och CCS). Men det ligger längre in i framtiden, säger språkröret Per Bolund till Syre.

"Centerpartiet beskriver en nidbild"

Miljöpartiet vill att statliga Sveaskog ska gå före i omställningen och bli helt hyggesfria. Men partiet vill också sätta upp ett mål om 30 procent skonsamt skogsbruk till 2030 och satsa åtta miljarder per år på skydd och skötsel av värdefull natur. Samtidigt är en viktig grundbult i Miljöpartiets klimatpolitik en kraftigt ökad inblandning av biobränsle i bränslefordon, biobränsle partiet vill se producerat i Sverige av svensk skogsråvara. Men för Per Bolund, är de två bitarna inte svåra att få ihop.

– Vi måste se till helheten i både skogs och energipolitiken. Vi vill se en politik som minskar användningen av skogsprodukter. Exempelvis minskar energieffektiviseringsåtgärder behovet av fjärrvärme, där det i dag går mycket bioenergi. Vi måste också stimulera solenergi med säsongslager med stora stöd så att man kan värma husen med gratis sol istället. Vi ser inte heller bioenergi som en helhetslösning för transportsektorns klimatpåverkan.

Syre: Centerpartiet menar att den politik ni vill se innebär ett omvänt incitament, att skogsägare inte blir motiverade att skapa höga naturvärden när deras skog kan bli naturreservat medan ni vill se fler naturreservat och mer hyggesfritt, finns det någon framkomlig väg vid en valvinst för det rödgröna blocket?

– Det Centerpartiet beskriver är en nidbild av svenska skogsbrukare, att de skulle gå ut och sabotera de miljövärden som de varit med och byggt upp. Det är inte de skogsägare jag känner, tvärtom ser jag skogsägare som vill ta ett stort miljöansvar. Det är också många skogsägare som kommer till länsstyrelserna som säger att de vill att deras skog ska stå kvar och ha ett naturvårdsavtal där de får betalt för den miljönyttan, men nu är beskedet – det finns inga pengar. Då blir risken att man bara har ett alternativ – att kalavverka värdefulla skogar. Det tycker jag är ett svek.

Syre: Det låter som att det kan bli tuffa förhandlingar.

– Ja, det har det varit förut och det kommer det nog bli igen. Men vi vet att vi kan komma överens, då är jag övertygad om att det kommer att ges större valmöjligheter för Sveriges skogsägare. Man kommer inte tvingas in i bara en riktning, utan det kommer att finnas olika möjligheter att bedriva skogsbruk.

Läs mer: Centerpartiet: ”Det var en krisåtgärd”