Radar · Morgonkollen

300 gripna i Iran för protester mot hijabkrav

Sedan den islamiska revolutionen 1979 måste alla kvinnor i Iran täcka sina kroppar med lösa kläder och skyla sina huvuden när de är ute offentligt.

Iranska myndigheter har gripit fler än 300 personer som anklagas för att ha protesterat mot landets krav på att kvinnor ska bära hijab, rapporterar lokala medier. Samtidigt planerar den iranska regeringen för att börja använda ansiktsigenkänning för att identifiera dem som inte följer lagen.

De över 300 personerna som gripits uppges ha ”protesterat mot hijaben på olika sätt”, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Fars.

Det är oklart över hur lång tid gripandena skett, och om personerna fortfarande är frihetsberövade.

Sedan den islamiska revolutionen 1979 måste alla kvinnor i Iran, oberoende av nationalitet och religion, täcka sina kroppar med lösa kläder och skyla sina huvuden när de är ute offentligt.

Många kvinnor har tänjt på lagens gränser de senaste två årtiondena, genom att låta huvudduken glida bakåt och visa mer hår.

Men de senaste månaderna har myndigheterna i olika städer agerat mot sådant beteende, rapporterar lokala medier. Och den iranska regeringen planerar för att använda ansiktsigenkänning för att kunna identifiera kvinnor som inte följer lagen om att bära hijab, rapporterar The Guardian. Teknologin ska enligt planerna användas i kollektivtrafiken och på offentliga platser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV