Radar · Djurrätt

Nya Zeeland förbjuder export av levande djur

När fartyget Gulf Livestock 1 förliste i september 2020 med 41 döda i besättningen och närmare 6000 drunknade djur intensifierades debatten i Nya Zeeland om transporter av levande djur.

Från och med sista april nästa år kommer det vara förbjudet att exportera levande boskap från Nya Zeeland. Beslutet kommer efter en omfattande debatt i landet och två år efter en tragisk fartygsolycka.

Under lång tid har djurrättsgrupper i Nya Zeeland försökt att få till ett förbud mot export av levande djur via fartyg. I förra veckan togs beslutet som gör verklighet av diskussionen från den sista april nästa år.

Jordbruksminister Damien O’Connor förklarade beslutet med att det handlar om att rädda jordbrukarnas rykte, nu och i framtiden, och att transporter till havs från Nya Zeeland alltid innebär en påfrestning för djuren.

– Nya Zeelands avlägsna läge innebär att djur är till sjöss under längre perioder, vilket ökar deras mottaglighet för värmestress och andra välfärdsrelaterade risker, sade han enligt The Guardian.

Han fortsatte:

– Trots alla regulatoriska åtgärder vi kan vidta, kommer restiderna och resan genom tropikerna till marknaderna på norra halvklotet alltid att innebära utmaningar.

För två år sedan sjönk fartyget Gulf Livestock 1 utanför Japans kust efter en Tyfon. 41 personer i besättningen och närmare 6000 boskap omkom i olyckan. Fartyget kom från Nya Zeeland och skulle till Kina. Händelsen har intensifierat debatten om transport av levande djur i Nya Zeeland, som visserligen inte längre transporterar djur för slakt, men däremot för avel.

Beslutet togs emot med glädje från landets djurrättsaktivister och det gröna partiet.

– Det här kunde inte ha kommit snabbt nog. Djur har lidit av levande export i flera år, säger gröna partiets djurskyddstalesperson Chlöe Swarbrick till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV