Radar · Morgonkollen

Lula får stöd av motståndare

Simone Tebet under en debatt.

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio ”Lula” da Silva har säkrat stöd från en av de övriga presidentkandidaterna, Simone Tebet, och en tidigare president.

Tebet kandiderade för mittenhögerpartiet MDP och fick stöd av drygt 4 procent av väljarna i söndagens val, vilket gör att hon inte gick vidare till den andra omgången.

Hon säger i ett tal att hon kommer att kampanja för vänsterkandidaten Lula inför anda valomgången den 30 oktober, då han ställs mot sittande presidenten, ytterhögerpolitikern Jair Bolsonaro.

– Vad som står på spel är mycket större än var och en av oss, säger hon.

Jakten på bundsförvanter inför andra valomgången pågår för fullt i Brasilien, där olika toppar positionerar sig. Bolsonaro har säkrat stöd från flera guvernörer, bland annat viktiga Minas Gerais omvalde Romeu Zema.

Men kanske att de tyngsta namnen ändå ställer sig bakom Lula, däribland expresidenten Fernando Henrique Cardoso, 91 år gammal.

Lula fick 48 procent av rösterna i söndagens första valomgång, mot Bolsonaros 43 procent. Lula har sedan dess fått stöd av både Tebet och fjärdekandidaten, den tidigare allierade Ciro Gomes. Att de skulle ställa sig på hans sida var väntat, enligt statsvetaren Nara Pavão. Men frågan är hur stor betydelse det har, trots att de två tillsammans samlade 7 procent av rösterna i första omgången.

– De här kandidaterna var inte så populära att de kan visa vägen för sina väljare. Så folk kanske inte följer deras inbjudan, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV