Radar · Utrikes

EU-parlamentet: inför sanktioner mot iranska tjänstemän

EU-parlamentariker Evin Incir (S) menar att EU måste bli tuffare i sitt ställningstagande mot Irans förtryck mot folket och demonstranter.

EU måste ta krafttag mot förtrycket i Iran. Det är budskapet i en resolution som EU-parlamentet antog under torsdagen och som initierats av EU-parlamentariker Evin Incir (S).

EU-parlamentet kräver en oberoende utredning av av mordet på kurdiska Jina Mahsa Amini och fördömer det våld som regimen svarat med mot de efterföljande protesterna. Detta i en resolution som parlamentet antog idag.

I resolutionen kräver parlamentarikerna också att EU inför sanktioner mot de iranska tjänstemän som varit inblandade i Jina Mahsa Aminis död och det våld som utförts mot demonstranter runtom i landet.

Initiativtagare till resolutionen är svenska EU-parlamentarikern Evin Incir (S), som representant för den socialdemokratiska europeiska gruppen.

– Det är avgörande att EU nu kräver ett omedelbart upphävande av de fasansfulla diskriminerande lagarna mot folket i Iran och skrotande av den vidriga moralpolisen. Det måste bli slut på könsapartheiden och förtrycket, säger hon i ett pressmeddelande.

Resolutionen betonar också vikten av starkt stöd till de unga kurdiska, persiska, baluchiska och andra kvinnor som leder och deltar i protesterna, trots farorna som associeras med dessa.

– Internationella samfundets passivitet hittills är en skymf mot alla de modiga frihetskämpar som har tagit sig ut på gator och torg med vetskap om att de kanske aldrig återvänder hem. Den unga kurdiska kvinnan Jîna Mahsa Amini och alla de andra som har mördats i händerna på den brutala regimen måste få upprättelse. Det måste bli slut på det kallblodiga mördandet, säger Evin Incir.

I förra veckan anordnade hon även en manifestation utanför Europaparlamentet i Bryssel, där ledamöter från flera olika partigrupper samlandes för att visa sitt stöd till Irans kvinnor.