Radar · Utrikes

Amnesty: Över 80 har dödats av säkerhetsstyrkor

Runt om i världen har människor protesterat mot Irans regim.

Iranska myndigheter skjuter skarpt mot fredliga demonstranter, skriver Human Rights Watch (HRW) i en rapport. Över 80 personer har dödats av säkerhetsstyrkor bara i Zahedan, enligt Amnesty International. President Ebrahim Raisi beordrar en utredning av händelserna.

Uppgifter om sårade och döda demonstranter i Iran är knapphändiga då myndigheterna försöker att stoppa flödet av information. Enligt människorättsorganisationen Amnesty Internationals uppgifter har minst 82 personer fallit offer för säkerhetsstyrkornas våld i staden Zahedan i sydöstra Iran. Efter fredagsbönen för en vecka sedan dödades minst 66 personer, varav flera var barn.

Men dödssiffran tros vara högre, rapporterar både Amnesty International och HRW.

Skarp ammunition

”Bevis som samlats in av Amnesty International visar att ett flertal av offren sköts i huvudet” skriver organisationen och uppger att skarp ammunition, metallkulor och tårgas använts.

Våldsamheterna i provinsen Sistan-Baluchestan, där Zahedan ligger, bekräftas indirekt av Irans presidentkansli.

President Ebrahim Raisi har beordrat att inrikesministern reser till regionen och inleder en utredning av vad som utlöste våldsamheterna. Statligt kontrollerade medier rapporterar samtidigt att ”extremister” angripit polisstationer i samband med fredagsbönen.

Lokala, religiösa ledare väljer dock att ifrågasätta den officiella hållningen. De hävdar att säkerhetsstyrkor sköt skarpt mot civila, skriver AFP.

Efter Aminis död

De senaste oroligheterna inleddes 16 september sedan kurdiska Mahsa Zhina Amini dött efter att ha gripits av moralpolisen. Människorättsorganisationen HRW har verifierat ett antal videoklipp som publicerats i sociala medier och även intervjuat flera vittnen och en medlem av de iranska säkerhetsstyrkorna.

Filmer visar hur säkerhetsstyrkorna skjuter mot demonstranter, i vissa fall medan de flyr.

”De iranska myndigheternas brutala svar på protesterna tyder på en samordnad kampanj för att krossa opposition utan hänsyn till människoliv”, säger Tara Sepehri Far, Iranexpert vid HRW.

Organisationen har samlat 47 namn på dödsoffer som anses bekräftade, bland dem finns nio barn. Statliga iranska medier hade fram till 31 september rapporterat runt 60 döda demonstranter.

Enligt sammanställningen har de flesta demonstrationer varit fredliga, men i några fall har demonstranterna kastat stenar och andra föremål mot säkerhetsstyrkorna. Detta rättfärdigar dock inte det övervåld som använts mot dem, skriver HRW.