Radar · Miljö

Klimataktivister blockerade privatjet på Amsterdams flygplats

Totalt deltog över 500 aktivister i aktionen, varav cirka hundra tog sig in på flygplatsens plattform för privatjet.

Hundratals klimataktivister greps på Amsterdams flygplats under lördagen efter att ha blockerat flygplatsens plattform för privatjet. Organisationerna bakom, Extinction rebellion och Greenpeace, vill bland annat se ett förbud mot kortdistansflyg och privatflyg.

Under flera timmar under lördagseftermiddagen hindrade ett hundratal klimataktivister flygplan från att lyfta från privatjetplattformen på Schiphol flygplats i Amsterdam. Några aktivister hade kedjat fast sig under ett privatjet, medan andra cyklade omkring inne på parkeringsområdet.

Det tog totalt 6,5 timmar innan polisen hade tagit bort alla aktivister. Polisen uppger till The Guardian att de ser allvarligt på det inträffade och att aktivisterna troligen kommer att åtalas för att ha vistats på områden de inte har rätt att vara på.

Totalt deltog över 500 aktivister på och omkring flygplatsen, med plakat med budskap som ”begränsa flyget” och ”fler tåg”.

”Denna protest visar att människor inte längre är villiga att stå ut med flygindustrins ohämmade tillväxt. Föroreningarna från flygplatsen Schiphol måste upphöra. Det första steget är en avsevärd minskning av flighter och ett förbud mot kortdistansflyg och privatflyg, säger Dewi Zloch, kampanjledare på Greenpeace Nederländerna, i ett pressmeddelande.

Regeringen i Nederländerna beslutade nyligen att minska antalet tillåtna flygningar i landet från 500 000 till 440 000 per år, men detta inkluderar inte privatflyg.

”Dagens aktion handlade om att göra ett viktigt ställningstagande. Medan klimatkrisen fortsätter att gå i en spiral utom kontroll och klimatpolitiken påverkar alla, så tjänar flyget och Schiphol flygplats på undantag och förmåner. Det här är oacceptabelt. Så länge Schiphol fortsätter att förorena så kommer vi att fortsätta vidta åtgärder”, säger Tessel Hofstede från Extinction Rebellion i pressmeddelandet.