Glöd · Debatt

”Är Natos ledning ett gäng fullständiga idioter?”

Det är dags att väst visar en klokhet som verkligen gör skillnad.

Väst måste sluta göra militärövningar i närheten av Ryssland. Och uppmana Ryssland att inte heller göra militärövningar vid sina gränser, skriver Christer Nylander. 

DEBATT. Hur kan Nato utföra en militärövning med simulerade kärnvapen intill Rysslands gräns i ett mycket geopolitiskt känsligt läge? Övningen, benämnd Steadfast Noon, möttes snabbt med en liknande rysk militärövning med namnet Grom.

Det behövs endast ett misstag i dessa övningar för att sätta igång ett kärnvapenkrig där resultatet kan bli planetär ödeläggelse. Är Natos ledning ett gäng fullständiga idioter?

Tyvärr är frågan relevant av många skäl. Det handlar om Sveriges medlemskap i Nato. Det handlar om Natos och USA:s strategi för en fredlig värld. Och det handlar om Europas roll som självständig aktör.

Med tanke på utvecklingen i Ukraina med eskalerade kärnvapenhot är det hög tid för EU att sätta sig med Nato och USA för att på djupet reda ut hur fred kan uppnås och hur kärnvapenhotet elimineras.

Kloka människor inser hur västs hantering av Ukrainakriget inte alls gynnar fred och i stället är kontraproduktiv. Det verkar som om krig alltid måste vara lösningen på internationella konflikter.

Självfallet är det Putin som har anfallit Ukraina, men det var kulmen på en konflikt som startade redan 2014.

Det är dags att väst visar en klokhet som verkligen gör skillnad. Bjud in Ryssland till förhandlingsbordet, och lämna inte förrän fred slutits.

Och slutligen, glöm militärövningar i närheten av Ryssland, samt uppmana ryssarna till samma försiktighet!