Radar · Utrikes

Protester i Ryssland – 2500 gripna

Petros Karadjias/AP/TTStödprotest för Ukraina, mot Rysslands invasion.

Över tusen personer greps under söndagens manifestationer i 35 olika städer i Ryssland. Demonstranterna riskerar nu upp till 15 års fängelse som straff.

Sedan kriget började den 24 februari har  långt över 10 000 demonstranter gripits runt om i städer i Ryssland. Flest frihetsberövades uppges det vara i sibiriska Novosibirsk och Jekaterinburg vid Uralbergen. Bara under söndagen har 1900 personer gripits. 

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnjy uppmanade igår på sin organisations hemsida ryska folket att gå ut på torg och demonstrera mot kriget i Ukraina.

Navalnjys organisation kallar till fortsatta protester varje vardag klockan 19:00 och på söndagar klockan 14:00 på de centrala torgen i alla städer i Ryssland och i världen under parollen: För värdighet. Mot Putin. För Ryssland. Mot kriget.

Aleksej Navalnjy är ledare för oppositionspartiet ”Russia of the Future” och är sedan ett år tillbaka fängslad av Ryska staten. Aleksej Navalnjy utsattes 2020 för en giftattack med nervgiftet novitjok. Mordförsöket tros vara politiskt motiverat och den ryska säkerhetstjänsten misstänks ligga bakom.

Meddelandet i sin helhet på originalspråk, här översatt genom google translate.

Inget krig. Putin är inte Ryssland.

För åtta dagar sedan började vårt land betraktas som ett absolut ont. Bomber och raketer har fallit över ukrainska städer i åtta dagar. Tusentals människor dör, och ingen har kommit på varför.

Och allt detta på grund av en person. Putin vanärar den ryska flaggan, det ryska språket och själva ordet Ryssland. På några dagar sprängde den galna diktatorn alla prestationer av ryska vetenskapsmän, idrottare och konstnärer. I många decennier är vi dömda till skuld. På grund av Putin betyder Ryssland nu krig för många. Men det är inte.

Inte Ryssland attackerade Ukraina, utan Putin. Under många år skrämde han, arresterade och dödade ryssar. Han stal val och miljarder. Det var Putin som ville bomba fredliga städer, döda barn och förstöra liv. Ryssarna tillfrågades inte om de ville ha krig. I Ryssland, som vi älskar och är stolta över, är miljontals människor emot detta vansinne. Och nu behövs deras hjälp mer än någonsin. Inte bara Ukraina, och inte ens Ryssland, hela världen behöver hjälp. Hjälp i kampen mot Putin och hans krig.

Du kanske är rädd, men att ge efter för denna rädsla innebär att ta parti för fascisterna och mördarna. Putin har redan tagit bort Rysslands ekonomi, relationer med världen och hopp om framtiden. Detta är mycket värre än böterna för rallyt, som de dessutom hjälper dig att betala. Och i skyddsrum och vid frontlinjen är det mycket värre än en dag i ett särskilt interneringscenter.

Ge inte efter för rädsla, gå ut på gatorna, låt hela världen se att Putin inte är Ryssland. Endast på detta sätt kan vi återställa hedern åt vårt fosterland. Endast på detta sätt kan var och en av oss bevara sin egen värdighet. Han kommer att kunna säga att jag i dessa mest fruktansvärda dagar förblev en man och förblev inte tyst.

Du vet, folk frågar ofta före demonstrationer: ”Tja, vad kommer denna demonstration att förändra?”. Denna demonstration kommer att förändra oss. Denna demonstration kommer att förändra vad du säger till dina barn och barnbarn när de frågar dig om denna fruktansvärda tid. Vi måste gå ut för oss själva.

Och även om du redan har lämnat Ryssland, eftersom du inte längre kunde stå ut med början av en militärdiktatur. Gå ut i länderna där du bor. Visa världen att ryssarna inte vill ha krig. Stig av vid torget i Berlin, New York, Amsterdam eller Melbourne, var du än är. Nu är vi alla ansvariga för Rysslands framtid. För vad Ryssland kommer att vara i hela världens ögon.

Varje vardag klockan 19:00, men det viktigaste är denna söndag, den sjätte mars klockan 14:00, på de centrala torgen i alla städer i Ryssland och världen. Moskva – Manezhnaya Square, St Petersburg – Gostiny Dvor. För värdighet. mot Putin. För Ryssland. Mot kriget.