Energi · I blickfånget

Hon leder omställningsrörelse i USA: ”Vi måste be djuren om förlåtelse”

Renee King Sonnen är en ledargestalt för den omställningsrörelse som pågår i USA.

En omställningsrörelse är på frammarsch i USA, där allt fler bönder börjar ifrågasätta den rådande normen kring hur djur behandlas. Samtidigt ser många vinster med att gå över till växtbaserat jordbruk. Renee King Sonnen är en ledargestalt för rörelsen som vågar utmana systemet och synen på djur i samhället.

Renee King Sonnen var fastighetsmäklare när hon gifte om sig 2010 med en fjärde generationens boskapsuppfödare, Tommy Sonnen, i Texas. Till en början hade hon ingen avsikt att flytta till gården, men beslöt ändå att göra det. Något som skulle förändra deras liv.

– I flera år var jag förvirrad. Som fru till en boskapsuppfödare hade jag mina lojaliteter. Men samtidigt började jag ifrågasätta vad vi höll på med. Jag minns första gången jag såg hur de små kalvarna lastades in i den röda släpvagnen för att säljas på auktion. Jag var inte beredd på hur fruktansvärt det kändes när korna desperat råmade efter sina kalvar, säger hon.

2014 förändrades allt. Det började med att ett par kalvar behövde flaskmatas. Renee skötte det och hade snart tagit kalvarna till sitt hjärta.

– En kalv, Bobo, dog, men den andra kalven blev känslomässigt som mitt eget barn. 

Kalven döptes till Rowdy girl och började snart öppna världen för Renee.

– Hon visade mig hur kor är; deras vänlighet, klokhet, mjukhet, mildhet och värdighet. Jag blev vegan och kände att jag inte längre ville skicka några djur till slakt. Rowdy girl gav mig insikter och jag förstod saker som jag inte tidigare vetat. Jag började ifrågasätta och utmana min man i vårt arbete med att föda upp djur till slakt.

Men några tuffa år följde och Renee och hennes man var nära skilsmässa. Till slut lyckades hon köpa loss korna av sin man, tack vare insamlingar.

Renee King Sonnen är en inspiration för andra som är redo att göra omställningen från den traditionella djurhållningen
Renee King Sonnen är en inspiration för andra som är redo att göra omställningen från den traditionella djurhållningen. Foto: Privat

Uppvaknandet

I dag driver hon Rowdy girl Sanctuary, en fristad för kor och andra djur, tillsammans med sin man Tommy. De är nu ett lyckligt veganpar som inspirerar andra ranchägare att överväga sin livsstil. Lantbrukare och deras fruar kontaktar ofta Renee för råd när de börjar ifrågasätta den etiska dimensionen av sitt arbete.

Renee och hennes man är en inspiration för andra som är redo att göra omställningen från den traditionella djurhållningen.

– Jag är en väldigt andlig person och efter att ha blivit vegan vet jag att den verkliga sanningen finns i mitt hjärta och själ. Vi är programmerade i vårt samhälle att normalisera våld mot djur inom lantbruket, nästan som om det vore heligt. Men det är så fel. Djuren offrar sig inte för oss. Nej, det är mord.

Hon berättar om sitt uppvaknande genom kon Rowdy girl. Hon ser det som sin utbildning.  

– Rowdy girl är en mycket klok gammal själ. Kor är de heligaste djuren på vår planet, i kontakt med vår mor, jorden, och borde vara fria. Det är ett brott hur vi behandlar dessa djur, säger hon.  

Utmanar tabu

Renee är övertygad om att mänskligheten har en mycket stor potential, men att vi tappat spåret och istället lärt oss att normalisera djurplågeri och djurutnyttjande. Hon vet att hon utmanar en stark tradition och kultur i sitt arbete som ledare för rörelsen.

– Jag möter människor där de är och lyssnar på dem både som ranchägare och som djurrättsaktivist. Jag frågar alltid hur de känner sig och hur det känns att skicka djuren på auktion. Det som händer varje gång är att människor börjar gråta. Den här frågan är tabu bland ranchägare, men jag kan ställa de svåra frågorna eftersom jag vet exakt hur de känner.

Hur många hon har påverkat är omöjligt att svara på exakt, enligt Renee.

– Vi har varit i nationell media och på de nationella nyheterna flera gånger. Folk från alla håll kontaktar mig dagligen och jag kan se att vår egen övergång till en vegansk livsföring har haft en stor inverkan på andra. Det faktum att det i dag finns en växande omställningsrörelse, från djurhållning till växtbaserat, är ett bevis på att du aldrig vet vad dina idéer kan leda till, säger hon med ett leende. 

En dokumentärfim om Renee King Sonnens arbete är på gång
En dokumentärfim om Renee King Sonnens arbete är på gång. Foto: Privat

Fruktade för sitt liv

Sedan tre år arbetar de med ett stort projekt tillsammans med en gård i Arkansas. Det är fortfarande för tidigt att prata om projektet för Renee, då det i nuläget råder stor aktivitet bakom kulisserna. Men hon är tydlig med att när övergången väl är klar kommer det att bli stora nyheter. Hon inspirerade även en annan gård i Texas nyligen. De ranchägarna är i dag veganer och den återstående delen av deras flock bor nu på The Rowdy girl Sanctuary, som fria kor.

– Ingen talade om möjligheten till omställning, innan jag först började prata om det med ledare inom djurrättsrörelsen. I dag har det blivit ett stort ämne och nya omställningsprogram kommer hela tiden. Först var jag rädd för att gå ut med mitt budskap om att djurhållning, och det utnyttjande det medför, helt måste upphöra. Jag var till och med rädd för att bli mördad. Men det är jag inte längre, säger hon. 

Samarbetar med djurrättsrörelsen

”Transition”, omställning,  har blivit ett begrepp och grundaren av Farm sanctuary, Gene Baur, och andra aktörer på marknaden arbetar i dag med sina egna program. Renee och hennes man har även arbetat tillsammans med en av de största djurrättsorganisationerna i världen, Mercy for animals, som har ett program som heter Transfarmation

Det är inte bara boskapsuppfödning som är i fokus, även mjölkbönder är involverade. Det veganska företaget Miyokos creamery leder den utvecklingen genom Dairy farm transition. Istället för djurhållning är odling av ekologiska grönsaker, havre, vete, frukt, örter, baljväxter och annan föda i fokus. Genom omställningen vill Renee även hjälpa bönder att kunna behålla sin mark.

– Det skulle inte längre handla om att odla mat för djuren i industrin, som i dag, utan om att odla mat för människor i vårt land. Det är ett koncept som kommer att leda till fler jobb och mindre import, samt vara bättre för både klimatet och djuren.

"När vi väl släppt in den vetskapen finns det ingen återvändo
"När vi väl släppt in den vetskapen finns det ingen återvändo. I min själ tror jag att vi måste be djuren om förlåtelse för vad vi har gjort mot dem", säger Renee King Sonnen. Foto: Privat

"Den döende industrin"

– Framtiden ligger i den växtbaserade industrin. Idealet skulle vara att detta subventionerades av vår regering, vilket skulle hjälpa bönder att göra detta skifte mycket enklare. Men så är det tyvärr inte ännu, det är något som vi behöver fortsätta att driva på. I dag sker övergången istället tack vare ideella och privata stiftelser. För närvarande subventionerar regeringen bara kött-, mejeri- och äggindustrin, ”den döende industrin”, säger hon.

I dag dödas årligen cirka 80 miljarder levande landdjur på jorden, för konsumtion, enligt Renee King Sonnen, som menar att alla djur som finns kvar på de gårdar som ställer om behöver komma till ”sanctuarys” eller liknande områden där de kan leva så fritt som möjligt.

– Vi behöver gå från att utnyttja djuren för våra egna intressen, till att istället vara goda förvaltare för dem. Djur är inte avsedda som våra slavar eller varor. Djuren är här med oss, inte för oss. Det var mänskligheten som gjorde valet att utnyttja djuren och vi har behållit den programmeringen, säger hon och fortsätter:

– Nu är det hög tid att istället förstå vilka dessa djur verkligen är och deras sanna värde. När vi väl släppt in den vetskapen finns det ingen återvändo. I min själ tror jag att vi måste be djuren om förlåtelse för vad vi har gjort mot dem, och det minsta vi kan göra är att sluta äta och utnyttja dem, säger hon.

Brett arbete för omställning

• Renee King Sonnen sitter i styrelsen för Agriculture fairness alliance. De arbetar med lagstiftning, med stor förhoppning om att få framtida finansiering för omställningsgårdar i USA. Rancher advocacy program, RAP, som Renee stiftade, var mallen för den nuvarande lagstiftningen Farms (Farm and ranch mobility solutions act) som är ett pilotprogram efter RAP-modell.
• Den 30 juli i år äger det årliga RAP-toppmötet rum. Ett globalt evenemang online med målet att gå från djurutnyttjande verksamheter till att istället ställa om till att bli veganska företag och gårdar. Olika experter, organisationer, forskare och sakkunniga kommer att närvara. Läs mer om detta evenemang, hur du stödjer det samt hur du deltar: www.rancheradvocacy.org
• Renee King Sonnen samarbetar också med olika filantroper och är involverad i projekt där man arbetar för att växtbaserade industrier i USA ska kunna få distributionskontrakt med de amerikanska bönder som gjort omställningen.
• Senare i år eller början av 2023 kommer en dokumentärfilm om
Renee King Sonnen och hennes arbete att lanseras internationellt.