Radar · Utrikes

Lagförslag i Louisiana: Klassa abort som dråp

Demonstranter samlades utanför högsta domstolen i Washington DC efter att ett utkast läckt som pekar mot att HD kommer att riva upp rätten till abort.

Ett nytt lagförslag som kan göra en kvinna ansvarig för mord eller dråp efter en abort har lagts fram av republikaner i delstaten Louisiana. Lagen går ett steg längre än tidigare skärpta abortlagar som stiftats i flera delstater.

Lagförslaget är hårdare än abortskärpningar i andra delstater som Texas och Mississippi där abortlagen riktar sig mot personer som hjälper en kvinna att utföra en abort men där kvinnan i fråga inte kan straffas. Förslaget som nu lagts fram i Louisiana gör det möjligt att även dra kvinnan som gjort abort inför rätta.

Experter bedömer att lagen också skulle kunna begränsa provrörsbefruktning och akuta p-piller eftersom den skulle garantera rättigheter enligt grundlagen till en person ”från befruktningstillfället”, rapporterar The Washington Post.

"Kan inte vänta"

Förslaget lades fram i onsdags, bara dagar efter att ett utkast läckt från Högsta domstolen som pekar mot att HD kommer att riva upp rätten till abort. Chefsdomare John Roberts har bekräftat att läckan är äkta, men påpekar att utkastet inte är det slutgiltiga beslutet.

– Vi kan inte vänta på Högsta domstolen, säger republikanen Danny McCormick, som ligger bakom lagförslaget i Louisiana.

– Vi har väntat 50 år för att komma hit, säger han vidare och syftar på den tidigare HD-domen ”Roe mot Wade” som garanterar rätten till abort i USA och som gällt sedan 1973.

Det nya förslaget röstades genom ett utskott med sju röster mot två. Om det går genom det republikanskledda representanthuset och senaten i delstaten går det vidare till den demokratiske guvernören John Bel Edwards som tidigare gett sitt stöd till lagförslag om att begränsa aborträtten.

Biden: Ett hot

Det läckta utkastet från Högsta domstolen har lett till omfattande demonstrationer i USA, både för och emot aborträtten.

President Joe Biden har sagt att det ”hotar grundläggande rättigheter” medan delstaten Oklahoma dagen efter läckan drev igenom en av de hårdaste abortlagarna i landet och förbjuder abort från vecka sex, då många kvinnor inte vet om att de är gravida.