Radar · Inrikes

Fler i utsatta områden får gymnasiebehörighet

Gymnasiebehörigheten har ökat i utsatta områden.

Allt fler niondeklassare i utsatta områden får tillräckligt bra betyg för att nå gymnasiebehörighet, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Mellan 2015 och 2021 har gymnasiebehörigheten i skolorna som ligger i områden som enligt SCB har de sämsta socioekonomiska förutsättningarna ökat från 70 till 77 procent. Det visar en kartläggning som Ekot gjort med hjälp av siffror från Skolverket och SCB.

Mest ökade gymnasiebehörigheten bland niondeklassare vid Hjulsta grundskola i Stockholms kommun, när det gäller skolor i utsatta områden. Förra året gick 68 procent av skolans elever ut nian med tillräckligt bra betyg för att få gymnasiebehörighet – en ökning på över 30 procentenheter sedan 2015.

– Framför allt så är det att man har mycket duktiga lärare som lägger sin undervisning på rätt nivå – en hög nivå, säger Andreas Kihlberg, biträdande rektor på Hjulsta grundskola till Ekot.

Men trots att en förbättring nu sker vad gäller gymnasiebehörigheten på skolor i utsatta områden så är det fortfarande stor skillnad mellan dessa och skolor i övriga landet.

I de områden som har bäst socioekonomiska förutsättningar blev 93 procent av eleverna gymnasiebehöriga efter nionde klass förra året, skriver TT.

Gymnasiebehörighet

För att vara behörig till gymnasiet krävs att man har godkänt betyg i olika ämnen, vilka ämnen beror på vilken inriktning eller vilket program man vill söka till, men för de allra flesta gymnasieprogram krävs godkända betyg i:

– svenska/svenska som andra språk
– engelska
– matematik

Läs mer på gymnasieguiden.