Radar · Inrikes

Demonstration mot kritiserat beslut kring tågvärdar

Den 7 maj anordnar SEKO Pendelklubben en demonstration på Sergels torg i Stockholm för protestera mot beslutet att ersätta tågvärdarna på stadens pendeltåg med kameror.

På Stockholms pendeltåg ska tågvärdar ersättas med kameror. Beslutet har väckt protester från olika håll och på lördag arrangeras en demonstration på Sergels torg i Stockholm.

I juni förra året fattade trafiknämnden i region Stockholm ett beslut om att MTR, som bland annat driver pendeltågen i huvudstaden, ska ersätta drygt 350 tågvärdar med övervakningskameror. Framåt sommaren 2023 ska kameror ha ersatt de mänskliga värdarna.

Beslutet har väckt kritik både från tågvärdar, resenärer och oppositionsregionråd såväl som från organisationer som DHL och Funktionsrätt Stockholm. Bland invändningarna nämns oro för ökad otrygghet och frågetecken kring skötseln av rampservice för rullstolsbundna.

Nu anordnar SEKO Pendelklubben ett protestmöte mot beslutet, som man anser prioriterar pengar och besparingar framför allmänhetens säkerhet. Demonstrationen kommer gå av stapeln imorgon, lördag 7 maj, kl. 12 på Sergels torg i Stockholm.